Europese landen maken geld vrij voor vaccinatieplan

Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Italië en Zweden maken 3,34 miljard euro vrij voor een inentingsprogramma in de derde wereld. Dit hebben ze vandaag besloten op een bijeenkomst van Europese ministers van Financiën in Manchester.


Nederland doet niet mee met het plan. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën legt uit: ‘We dragen op een andere manier al bij. Als een van de weinige rijke landen besteden we de afgesproken 0,7 procent van het bruto nationaal product aan ontwikkelingssamenwerking.’


Voor het vaccinatieprogramma wordt jaarlijks veertien miljoen euro direct gedoneerd. Nederland is kritisch over het nu gelanceerde ‘koop nu, betaal later’-plan, waarvoor de International Finance Facility for Immunisation (Iffim) in het leven is geroepen. Hierbij worden financiële verplichtingen op de lange termijn aangegaan, om nu geld beschikbaar te krijgen.


De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat in de komende tien jaar vijf miljoen kinderen hiermee worden gered. De Britten, bedenkers van het financieringsplan, verwachten 10 miljoen kinderen te redden.


Met het geld wordt het fonds van de Global Alliance for Vaccines and Immunization (Gavi) verdubbeld. Dit is een club van internationale organisaties, zoals Unicef en de Wereldbank, de farmaceutische industrie en de Bill & Melinda Gates Foundation.


Groot-Brittannië is met 35 procent van het totaal de grootste donor in het project, gevolgd door Frankrijk, dat een kwart van het bedrag voor zijn rekening neemt. << EN


Klik hier voor de GAVI-website

Online gepubliceerd op: 9 september 2005

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

«« Meer nieuws

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd