Zorgverzekeraar gaat besnijdenis toch vergoeden

Hoewel minister Hoogervorst heeft besloten dat een besnijdenis op medische gronden geen deel meer uitmaakt van het ziekenfonds-pakket, wil zorgverzekeraar CZ de handeling weer gaan vergoeden.


Een Limburgs jongetje uit Maasbracht met een te nauwe voorhuid wordt vandaag besneden. De moeder van het jongetje wilde de operatie zelf betalen, maar CZ besloot vervolgens de ongeveer 1000 euro die de operatie kost te vergoeden. CZ vindt het onterecht dat de besnijdenissen op medische gronden uit het pakket zijn verwijderd en gaat de ingreep uit eigen zak vergoeden, meldt De Limburger vandaag.


Zorgverzekeraar CZ stuurt deze week een brief aan alle urologen van Nederland met het verzoek mee te werken aan het vergoeden van de besnijdenis op medische gronden. Sinds begin dit jaar wordt deze ingreep niet meer vergoed omdat het volgens de minister de gangbare praktijk was dat ziekenhuizen alle besnijdenissen bij de zorgverzekeraars declareerden, ondanks het feit dat het overgrote deel van de besnijdenissen niet op medische indicatie werd uitgevoerd maar vanwege religieuze of culture gronden.


Voorzitter H. Karthaus van de Nederlandse Vereniging voor Urologie is het niet eens met de argumentatie van het ministerie en zet zich in om het besluit van de minister weer ongedaan te krijgen. Hij staat dan ook positief tegenover de actie van CZ. ‘Wij vinden dat een besnijdenis op medische indicatie wel in het ziekenfondspakket thuishoort. De actie van CZ is geweldig.’


Wel vraagt Karthaus zich af of er geen tegenstand zal komen van het College van Zorgverzekeraars. ‘Ik heb gehoord dat al eerder verzekeraars afspraken hadden gemaakt met een ziekenhuis in het zuiden van het land om besnijdenissen op medische gronden te vergoeden. Deze afspraak werd vervolgens echter verbroken omdat de verzekeraar door het College van Zorgverzekeraars op de vingers was getikt.’ << TvV

Online gepubliceerd op: 31 mei 2005

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

«« Meer nieuws

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd