CGR verklaart klacht Van der Linde tegen Bayer ongegrond

De Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) heeft de klacht van huisarts Hans van der Linde tegen farmaceut Bayer vandaag ongegrond verklaard.

Van der Linde diende een klacht in tegen Bayer omdat hij vermoedde dat het bedrijf het Geneesmiddelenbesluit had overtreden. Bayer nodigde huisartsen uit om in januari een `' rondetafelbijeenkomst' over nieuwe antibioticatherapie bij luchtweginfecties bij te wonen.

Deelnemers aan de bijeenkomst kregen 150 euro. In de zaak AstraZeneca stelde de CGR Van der Linde in het gelijk. De vergoeding voor een bijeenkomst met diner en musicalbezoek in het kader van een nieuwe cholesterolverlager had niet boven de 50 euro mogen uitkomen, terwijl 230 euro werd betaald. De CGR oordeelt dat de rondetafelbijeenkomst door Bayer werd georganiseerd om een marktstrategie te kunnen bepalen. Dat is geoorloofd en het is in overeenstemming met de gangbare praktijk dat artsen zich laten betalen om informatie over geneesmiddelen te verschaffen, al dan niet via bemiddelingsbureaus, aldus de CGR.

Volgens de CGR staat het bedrag van 150 euro in redelijke verhouding tot de door de artsen bestede reis- en verblijftijd. Omdat de klagende partij een individu is en geen bedrijf, moeten de partijen de door henzelf gemaakte kosten ieder zelf betalen. Van der Linde is teleurgesteld over de uitspraak en gaat in beroep. Als het Bayer ging om het bepalen van een marktstrategie, had het bedrijf niet zestig longartsen en vijftien groepen huisartsen hoeven te consulteren.

Dit aantal duidt er onder andere op dat Bayer het nieuwe middel in de pen wilde krijgen bij de artsen, aldus Van der Linde. Van der Linde is bezorgd. 'Niemand houdt toezicht op gunstbetoon. De beroepsverenigingen niet, de inspectie niet en justitie ook niet', aldus Van der Linde. Jarenlang werkte hij als medewerker accreditering bij de LHV. Hij trok na inspectie soms accreditatie in, wat hem volgens Van der Linde door artsen niet in dank werd afgenomen.

Op 20 september 2004 oordeelde de Commissie van Beroep van de CGR dat de klacht van Van der Linde tegen Bayer tòch gegerond is. Lees de uitspraak van de CGR

Uitspraak zaak K04.002; De heer H. van der Linde, arts jegens AstraZeneca Uitspraak zaak K03.025; De heer H. van der Linde, arts jegens Bayer


Online gepubliceerd op: 12 mei 2004

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"Deze berichtgeving gaat over de uitspraak van de Codecommissie Geneesmiddelen Reclame (CGR) van 12 mei 2004 (K.03.025). In hoger beroep oordeelde de CGR mijn aanklacht tegen Bayer echter op 20 september 2004 (B.03025) gegrond en stelde mij dus in het gelijk. U kunt dat vonnis lezen via de link in het bericht naar de uitspraak.

Deze berichtgeving op de website van MC is dus achterhaald. Het feit dat het nu toch weer is geplaatst, zal veroorzaakt zijn doordat MC destijds niets heeft gepubliceerd over de uitspraak in hoger beroep.

Alle drie aanklachten tegen farmaceutische bedrijven die ik in de loop der tijd bij de CGR indiende, zijn gegrond verklaard. Ik raad artsen overigens niet aan om klachten in te dienen bij de CGR. Tenzij je vermogend bent en een advocaat kunt betalen, moeten alle processtukken, zoals pleitnotities, zelf gemaakt worden en je staat tegenover topadvocaten van gerenommeerde advocatenkantoren."

Hans van der Linde, huisarts, - 29-11-2011 13:50

«« Meer nieuws

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd