Gerberding: Strijd tegen SARS nog onbeslist

De strijd tegen SARS is een race tegen de klok. Als we geluk hebben, zal de ziekte zich minder snel verspreiden dan tot nu toe. Als het virus sneller is dan wetenschap en communicatie, wordt het gevecht ‘lang en moeilijk’. Dit stelt Julie Gerberding, directeur van The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta.


Vandaag zijn in Hong Kong 27 nieuwe SARS-gevallen geconstateerd. Dit brengt het aantal bij de WHO bekende besmettingen op ongeveer 2300. Er zijn 78 patiënten aan de ziekte overleden.


Gerberding publiceerde woensdag op de website van New England Journal of Medicine de stand van zaken met betrekking tot SARS. Ze prijst de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor haar rol in de ‘weergaloos snelle’ epidemiologische ontdekkingen.


Ook de snelle informatieverspreiding en maatregelen zijn indrukwekkend, stelt Gerberding op de website. 'Maar zijn we vlug genoeg?', vraagt ze zich af. De epidemie verspreidt zich nog steeds pijlsnel in Azië. Het feit dat hulpverleners en masse ten prooi vallen aan het virus verraadt hoe besmettelijk SARS is.


Er zijn signalen, stelt Gerberding, dat de één gevoeliger is voor de infectie dan de ander. Infectie verloopt face-to-face. Als we echt met een coronavirus van doen hebben, zoals nu wordt verondersteld, dan moeten er ook maatregelen komen tegen fomites (anorganische voorwerpen die besmetting overbrengen), omdat dit virus hierop enkele uren kan overleven.


Hoewel er veel ervaring is met virale respiratoire infecties, ontbreekt een succesvolle preventiestrategie, zegt Gerberding. Zelfs influenza, waartegen toch een effectief vaccin bestaat, velt jaarlijks vele mensen en vergt zelfs doden.


Diervaccins tegen een coronavirus blijken effectief. Een succesvolle bestrijding van SARS hangt af van de toepasbaarheid bij mensen en het tempo waarmee dit vaccin vervolgens wordt geproduceerd en verspreid. Gerberding: een ‘formidabele wereldwijde uitdaging’.


Online gepubliceerd op: 4 april 2003

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

«« Meer nieuws

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd