Overleg Cao VVT is nu écht gestart

Publicatie Nr. 14 - 06 april 2012
Jaargang 2012
Pagina's 854

Na enig oponthoud zijn de onderhandelingen over een nieuwe Cao VVT (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg) op 21 maart 2012 gestart. De werknemersorganisaties zoals LAD/FBZ en werkgevers ActiZ en BTN lichtten hun inzetten toe. LAD/FBZ, CNV Publieke Zaak en NU’91 kwamen met een gezamenlijke inzet; Abvakabo FNV kwam met een eigen inzet.

Alle partijen, waaronder LAD/FBZ, vinden zorgkwaliteit essentieel. Dat is in het belang van patiënt én werknemer. Werknemers kunnen hierdoor hun vak met plezier uitoefenen; de sector kan zich hierdoor goed profileren op de arbeidsmarkt. Ook moet, volgens onderhandelingspartners, de administratieve lastendruk omlaag en moet de nieuwe cao aangepast worden aan de nieuwe vakantiewetgeving.

Marktconforme salarisstijging
LAD/FBZ zet in op een marktconforme salarisstijging; verhoging van de eindejaarsuitkering, van de vergoeding voor dienstreizen en woon-werkverkeer en verhoging van het budget voor beroepsgerichte scholing. Daarnaast op zeggenschap over de manier waarop, waar en wanneer het werk wordt gedaan (denk onder andere aan het verrichten van diensten). Werkgevers willen hun waardering voor werknemers vertalen en ze behouden met een niet nader omschreven marktconforme salarisstijging.

ActiZ en BTN hechten veel waarde aan harmonisatie van de toeslagen voor onregelmatige diensten, de werktijdenregelingen en de toeslagen voor bijzondere diensten. Ze willen de vergoedingen voor onregelmatige en bijzondere diensten aanpassen aan de mate waarin werknemers flexibel inzetbaar willen zijn. Maatwerk moet werknemers meer invloed geven op hun eigen arbeidsvoorwaardenpakket.

Breed gedragen cao
Werkgevers verzochten Abvakabo FNV dringend hun inzet te heroverwegen; de eisen van Abvakabo FNV gaan volgens werkgevers 1 miljard euro kosten (10% loonsom). Anders zien werkgevers geen heil in nader overleg met Abvakabo FNV. LAD/FBZ, CNV Publieke Zaak, NU’91 en werkgevers willen een breed gedragen cao en verwachten dat Abvakabo FNV haar eisen aanpast.

Op 4 april was het volgende overleg.

Kijk voor de resultaten op artsennet.nl/lad.

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

ActueelFederatienieuws

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd