8 maart 2012

Doc: I am a woman now - Michiel van Erp

Vanaf volgende week in de bioscoop, zie: <L CODE="C03">www.filmladder.nl</L>

Het is een internationaal gezelschap, de vijf transseksuele vrouwen, die allemaal door  Georges Burou (‘een wonderdokter’. ‘een heilige’) in zijn kliniek in Casablanca werden geopereerd, eind jaren vijftig, begin zestig.  Wie deze pionier was, en vooral wat hij in zijn mars had, was destijds niet goed bekend.  Aan psychologie deed hij in ieder geval niet. Tevoren liet hij zij patiënten akelig bloederige foto’s zien van de operatie, en wie desondanks doorzette, was kennelijk zwaar gemotiveerd.

De Nederlandse documentairemaker Michiel van Erp zocht de ‘hormonenzusters’, zoals één van hen zich en haar lotgenoten noemt, op en portretteert ze in de herfst van hun leven in de ontroerende documentaire I am a woman now. 

De francaise Bambi, de Duitse Jean, de Belgische Corinne, die haar grote geheim uiteindelijk deelt met een goede, maar emotioneel geschokte vriendin (‘Ja, maar dat is niet gewoon, hé’), de Nederlandse Colette,  en de Britse lichtelijk aristocratische April, die herinneringen ophaalt met de zoon van dokter Burou en die misschien de meest melancholieke van het stel is: ‘Als je oud en grijs bent, merken mensen je niet meer op. Je verdwijnt.’ - Henk Maassen

Vanaf volgende week in de bioscoop, zie: www.filmladder.nl

De trailer

Beoordeel deze docu:

Waardeer dit item:

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd