Films

Koop films bij bol.com

Heeft u een van deze films gezien, laat dan weten wat u er van vond!
U kunt een reactie achterlaten en/of een score geven onderaan het artikel.


Boeken | Films | Documentaires | Cultuuragenda | Web & apps | Muziek | Televisie


Top 10 Films | Top 10 Docs | Top 10 Boeken


  Film: Vriendin met borstkanker

  Film: Vriendin met borstkanker Milly (Toni Collette) en Jess (Drew Barrymore) zijn al hun hele leven beste vriendinnen. Milly heeft een succesvolle carrière in de pr, twee kinderen en een man die rockster is. Jess leeft op een woonboot met haar vriend en heeft een vurige kinderwens. »»

  0 stemmen


  Film: De dubieuze weldoener

  Film: De dubieuze weldoener Franny is de titel van een meeslepende film, met Richard Gere in de hoofdrol. Deels door zijn toedoen, komen zijn beste vrienden om bij een ongeval, dat hij zelf als door een wonder overleeft. »»

  0 stemmen


  Film: Koudbloedige artsen

  Film: Koudbloedige artsen Évolution van Lucile Hadzihalilovic is een sinistere film. Hij opent met feeëriek zonlicht dat op het water schijnt, maar al vrij snel blijkt dat de camera zich niet voor niets onder de onstuimige golven bevindt. Daar loeren duistere krachten. »»

  0 stemmen


  Film: Queeste naar genezing

  Film: Queeste naar genezing Helende natuur en de teloorgang van natuurvolken – het is het soort thema waarmee je moet oppassen. Kitsch en cliché’s liggen op de loer. »»

  0 stemmen


  Film: Zwangere nonnen

  Film: Zwangere nonnen Het is 1945: Mathilde Beaulieu, een jonge Franse dokter bij het Rode Kruis, behandelt in de buurt van Warschau de laatste Franse soldaten die terugkeren van het front. Op een ochtend komt een non naar het hospitaal die haar om hulp vraagt. »»

  0 stemmen


  Film: Room

  Film: Room Voor het eerst de wereld zien: hoe is dat? Wie kom je als eerste tegen? Hoe is het als de kamer waarin je al je hele korte leven verblijft niet het totale universum blijkt? »»

  0 stemmen


  Film: Knielen op een bed violen

  Film: Knielen op een bed violen God stelt ons mensen op de proef, het onheil dat ons overkomt is Zijn straf. Het zijn teksten die er goed ingaan bij Hans Sievez, de Gelderse kweker in de verfilming van Knielen op een bed violen, het beroemde boek van Jan Siebelink. »»

  0 stemmen


  Film: Beyond sleep

  Film: Beyond sleep God stelt ons mensen op de proef, het onheil dat ons overkomt is Zijn straf. Het zijn teksten die er goed ingaan bij Hans Sievez, de Gelderse kweker in de verfilming van Knielen op een bed violen, het beroemde boek van Jan Siebelink. »»

  0 stemmen


  Film: Anomalisa

  Film: Anomalisa Zoals in sommige van de vorige door hem geschreven films is ook in Anomalisa, de briljante nieuwe film van de Amerikaan Charlie Kaufman, een neurologische stoornis uitgangspunt. »»

  0 stemmen


  Film: James White

  Film: James White James White woont nog bij zijn moeder en heeft geen haast met het opstarten van een carrière. De twintiger leidt een wild (nacht-)leven in New York en op vakantie in Mexico. »»

  0 stemmen


  Filmfestival Rotterdam: La última tierra

  Filmfestival Rotterdam: La última tierra Geen woord wordt er gesproken in dit portret van een oude man die zijn stervende vrouw verzorgt. Tjilpende vogels, knisperend vuur en andere natuurgeluiden omlijsten zijn eenzaamheid. »»

  2 stemmen


  Filmfestival Rotterdam: Cemetery of Splendour

  Filmfestival Rotterdam: Cemetery of Splendour Een oudere vrouw runt een opvanghuis voor soldaten die door een onbekende, mysterieuze slaapziekte zijn geveld. »»

  0 stemmen


  Filmfestival Rotterdam: Nuts!

  Filmfestival Rotterdam: Nuts! Voordat Viagra bestond, waren er geitentestikeltransplantaties. Dat wist u niet, en dat is maar goed ook, want het werkte niet. In de documentaire Nuts! vertelt Penny Lane de geschiedenis van de kwakzalver John Brinkley. »»

  0 stemmen


  Filmfestival Rotterdam: Préjudice

  Filmfestival Rotterdam: Préjudice Intrigerend familiedrama waarin de manipulatieve, sociaal gestoorde en naar eigen mening onder­gewaardeerde zoon zijn familie tot waanzin drijft. »»

  1 stem


  Filmfestival Rotterdam: Men & Chicken

  Filmfestival Rotterdam: Men & Chicken De broers Elias en Gabriel die totaal verschillend zijn en elkaar niet echt liggen komen er na het overlijden van hun vader achter dat ze allebei geadopteerd zijn. 'Groteske, gitzwarte komedie.' »»

  0 stemmen


  Filmfestival Rotterdam: Heart of the Dog

  Filmfestival Rotterdam: Heart of the Dog Multitalent Laurie Anderson (muzikant, performer, filmmaker, beeldend kunstenaar) verloor de laatste jaren haar man (rockmusicus Lou Reed), haar moeder en haar hond. »»

  0 stemmen


  Filmfestival Rotterdam: Free In Deed

  Filmfestival Rotterdam: Free In Deed De zoon van Melva is onhandelbaar: hij is gewelddadig, vertoont zelfmutilerend gedrag en heeft uitzinnige woede­uitbarstingen. Autisme is de meest waarschijnlijke diagnose. »»

  0 stemmen


  Film: The Danish Girl

  Film: The Danish Girl The Danish Girl is gebaseerd op het leven van het Deense kunstenaarsechtpaar Einar en Gerda Wegener (rollen van Eddie Redmayne en Alicia Vikander). »»

  0 stemmen


  Film: Publieke Werken

  Film: Publieke Werken Loop in Amsterdam het centraal station uit, en je ziet het: hoe de gevel van het Victoria Hotel (1890) wordt gebroken door twee veel oudere panden. Het hotel werd om die huizen heen gebouwd, schreef Thomas Rosenboom in zijn roman Publieke Werken (1999), omdat de eigenaren er te veel geld voor vroegen. »»

  2 stemmen


  Film: The End of the Tour

  Film: The End of the Tour David Foster Wallace gold als de grote belofte van de Amerikaanse letteren toen hij in 2008 zelfmoord pleegde. Wallace leed aan ernstige depressies en leefde als een kluizenaar. In 1996 trok Rolling Stone-journalist David Lipsky vijf dagen met hem op. »»

  0 stemmen


  Film: Maryland

  Film: Maryland Soldaat Vincent keert in Maryland van Alice Winocour terug uit Afghanistan met posttraumatische stress. Hij ondergaat medische tests, en het is al snel duidelijk dat hij niet meer terug zal keren in het leger. »»

  0 stemmen


  Film: The Gift

  Film: The Gift The Gift is een film in het genre ‘Ben ik gek of probeert iemand mij gek te maken?’ Daar zijn er meer van, maar deze is verrassend, spannend en goed gespeeld. »»

  0 stemmen


  Film: A Perfect Day

  Film: A Perfect Day Paula Farias is een Spaanse arts en werkt sinds 1999 voor Artsen zonder Grenzen. Ze is ook schrijver. Van haar hand verscheen een roman die als fundament diende voor de film A Perfect Day van haar landgenoot Fernando León de Aranoa. »»

  0 stemmen


  Film: Son of Saul

  Film: Son of Saul Kun je de holocaust overtuigend en geloofwaardig in beeld brengen? Het debat daarover zal wel nooit helemaal verstommen, maar wie de film Son of Saul, het speelfilmdebuut van de Hongaar László Nemes, heeft gezien, zal toch die vraag met een voorzichtig ‘ja’ beantwoorden ... »»

  0 stemmen


  Film: Invasion of the Body Snatchers

  Film: Invasion of the Body Snatchers In een Californisch stadje breekt een merkwaardige, psychiatrische epidemie uit. De lokale huisarts, Miles Bennell, ziet een toenemend aantal patiënten met achtervolgingswaanzin. »»

  0 stemmen


  Film: Youth

  Film: Youth Michael Caine en Harvey Keitel spelen de rollen van hun leven en Sorrentino bewijst zich definitief als een van de grote Europese filmmakers. »»

  1 stem


  Film/documentaire: The Visit, an Alien Encounter

  Film/documentaire: The Visit, an Alien Encounter Uitgangspunt is het gegeven dat de VN en de NASA scenario’s klaar hebben liggen waarin precies beschreven staat hoe te handelen bij ons allereerste contact met buitenaards leven. Madsen laat deskundigen aan het woord over allerlei praktische kwesties: uiteraard wil men bijvoorbeeld weten of de vreemdeling drager is van besmettelijke ziekteverwekkers ... »»

  0 stemmen


  Congres: Medische beslissingen rond het levenseinde in romans en films

  Congres: Medische beslissingen rond het levenseinde in romans en films In het licht van kwesties zoals levensbeëindiging bij dementie, voltooid leven en psychiatrie, is de leidende vraag hoe professionals en vrijwilligers in de zorg zich dienen te verhouden tot de doodswens van patiënten. Tijdens dit congres, dat wordt gehouden op 28 januari 2016, zal daarover worden nagedacht met behulp van romans en speelfilms. »»

  1 stem


  Film: 45 Years

  Film: 45 Years Een week voor het 45-jarige huwelijksfeest van Kate, gepensioneerd lerares, en Geoff Mercer, oud-fabrieksmanager die een beetje sukkelt met zijn gezondheid, krijgt Geoff een brief. Het lichaam van zijn eerste geliefde is gevonden in het ijs van de Zwitserse Alpen ... »»

  2 stemmen


  Symposium: Angst en wanhoop in tijden van onderdrukking

  Symposium: Angst en wanhoop in tijden van onderdrukking De Stichting Psychiatrie en Film organiseert op 15 oktober in Kriterion te Amsterdam een symposium over psychiatrische symptomen in tijden van onderdrukking. »»

  0 stemmen


  Film: Mia Madre

  Film: Mia Madre Het leven van filmregisseur Margherita gaat al niet van een leien dak (met een ex-man, een puberdochter, een net beëindigde relatie), als haar bejaarde moeder in het ziekenhuis wordt opgenomen met hartfalen. »»

  0 stemmen


  film: Mr. Holmes

  film: Mr. Holmes Feiten en logica. De 93-jarige gepensioneerde superspeurder Sherlock Holmes klampt zich eraan vast als een drenkeling aan een reddingsboei. »»

  0 stemmen


  Film: The Farewell Party

  Film: The Farewell Party Om van een film met thema’s als euthanasie, palliatie, homoseksualiteit en aftakeling door dementie geen loodzware aangelegenheid te maken moet je van goede huize komen. De Israëlische film The Farewell Party slaagt daar glansrijk in. »»

  1 stem


  Film: Self/less - Tarsem Singh

  Film: Self/less - Tarsem Singh Self/less, over een terminaal zieke miljardair die middels een medisch experiment de kans krijgt op het eeuwige leven. Ook hier is weer sprake van zielsverhuizing: zijn geest wordt namelijk overgezet naar het lichaam van een jongere man. »»

  0 stemmen


  Film: Inside Out - Disney

  Film: Inside Out - Disney Waarom moet u Inside Out, de nieuwe animatiefilm van de Disneystudio’s, gaan zien? »»

  0 stemmen


  Film: La tête haute

  Film: La tête haute La tête haute, nog maar een maand geleden de goed ontvangen openingsfilm van het prestigieuze filmfestival van Cannes, laat de rauwe werkelijkheid van de jeugdzorg zien. »»

  0 stemmen


  Film: Infinitely Polar Bear

  Film: Infinitely Polar Bear Cameron heeft een bipolaire stoornis. Hij heeft ook twee dochters, en een ex (Maggie), die hij probeert terug te winnen door de zorg voor de meiden op zich te nemen, zodat zij haar studie kan afmaken. »»

  0 stemmen


  Film: Testament of youth

  Film: Testament of youth Testament of youth is een verfilming van de autobiografie van Vera Brittain, die opgroeide in een Engels middenklassegezin in het begin van de twintigste eeuw. Alicia Vikander is prachtig gecast in de rol van de naïeve maar hartstochtelijke jonge vrouw, die gruwelt van het idee om te trouwen en kinderen te krijgen als doel van haar bestaan. »»

  0 stemmen


  Film/boek: De Surprise

  Film/boek: De Surprise Dankzij de succesvolle verfilming van een van zijn verhalen door Mike van Diem, De Surprise, staat plots het werk van Belcampo weer in de belangstelling. Herman Pieter Schönfeld Wichers (1902-1990), zoals zijn echte naam luidde, was huisarts in het Overijsselse Bathmen en later studentenarts te Groningen. »»

  0 stemmen


  Film: Charlie’s Country

  Film: Charlie’s Country Charlie woont in een afgelegen Aboriginalgemeenschap in het noorden van Australië. Naarmate de regering haar controle over de traditionele levenswijze van de gemeenschap opvoert, raakt Charlie zichzelf kwijt tussen twee culturen. Hij botst met de politie en trekt zich uiteindelijk terug in de wildernis. »»

  2 stemmen


  Film: Yalom's Cure

  Film: Yalom's Cure Yalom’s Cure is een persoonlijk filmportret van de fameuze Joodse psychiater Irvin D. Yalom, van wie onlangs nog werk is vertaald. »»

  0 stemmen


  Film: Feel my love

  Film: Feel my love Feel my love heet het lied dat bewoners en bezoekers van Huis Perrekes in het Belgische Oosterlo krijgen aangeleerd. Het is ook de titel van de film over dit bijzondere huis, waar een kleine groep demente ouderen liefdevol wordt bijgestaan door een team van verzorgenden. »»

  1 stem


  Film: The Dark Horse

  Film: The Dark Horse In The Dark Horse vertelt de Nieuw-Zeelandse filmmaker James Napier Robertson het op ware levensfeiten berustende verhaal van de gekwelde Genesis Potini (1964-2011), een briljante schaker met een ernstige, bipolaire stoornis. »»

  0 stemmen


  Film: 52 Tuesdays

  Film: 52 Tuesdays Er zijn de laatste jaren meerdere films en series gewijd aan het thema geslachtsverandering; begrijpelijkerwijs want het kan dramatisch een sterk gegeven zijn. 52 Tuesdays steekt daarbovenuit. »»

  0 stemmen


  Film: Hungry Hearts

  Film: Hungry Hearts De ontmoeting tussen de Amerikaan Jude en de Italiaanse Mina verloopt hoogst merkwaardig, maar het gevolg is liefde op het eerste gezicht, een huwelijk en een baby. Die liefde komt ernstig onder druk te staan als Mina zich ontpopt als overbezorgde moeder. »»

  0 stemmen


  Film: La Famille Bélier

  Film: La Famille Bélier In het gezin Bélier is iedereen doof, behalve de oudste dochter Paula. Zij is de onmisbare tolk in het dagelijks leven van haar huisgenoten. »»

  4 stemmen


  Film: Lilting

  Film: Lilting Een oude Cambodjaans-Chinese dame, Junn, in een ongezellig verzorgingshuis; een oudere Brit die haar vriend wil zijn; haar plotseling overleden zoon Kai die af en toe in haar verbeelding opduikt; de door rouw verteerde vriend van haar zoon, en last but not least een tolk die de conversatie tussen al deze karakters gaande houdt. »»

  0 stemmen


  Film: Frank

  Film: Frank Niet alleen de muziek van het rockbandje The Soronprfbs is raar, hun zanger is ook raar, zij het dat hij als geniaal geldt: Frank heet-ie – zo heet de film van Lenny Abrahamson ook – en hij verstopt zijn gezicht dag en nacht in een kop van papier-maché. »»

  0 stemmen


  Film: Open up to me

  Film: Open up to me Maarit is een mooie, intelligente vrouw die in een eerder leven een man was. Ze is vervreemd van haar dochter, maar wil de relatie met haar opnieuw opbouwen. »»

  0 stemmen


  Film: Phoenix

  Film: Phoenix De Joodse Nelly von Len keert na de oorlog lichamelijk zwaar beschadigd terug naar haar huis in het verwoeste Berlijn. Ondanks het vermoeden dat haar echtgenoot Johnny haar heeft verraden en naar een concentratiekamp heeft gestuurd, gaat ze naar hem op zoek. »»

  0 stemmen


  Film: Still Alice

  Film: Still Alice Alice is gelukkig getrouwd, moeder van drie volwassen kinderen, en een vooraanstaand hoogleraar taalkunde. De schok is groot als bij haar de ziekte van Alzheimer wordt vastgesteld. »»

  2 stemmen


  Film: Turist

  Film: Turist Win een filmpakket! Wat zou jij doen? Dat is de confronterende vraag die Turist van Ruben Östlund de kijker stelt: zorg je in geval van nood eerst voor jezelf? Of is je zorgreflex altruïstischer afgesteld? »»

  3 stemmen


  Film: The Voices

  Film: The Voices Jerry – uitstekend gespeeld door Ryan Reynolds – lijkt op het eerste gezicht een normale, verlegen jongeman werkzaam in een badkuipfabriek. Al gauw wordt duidelijk dat hij dingen hoort en ziet die er niet zijn. »»

  0 stemmen


  Film: The Tribe

  Film: The Tribe De film speelt zich af in een internaat voor doven. Van ondertiteling is geen sprake, de film kent ook geen noemenswaardige dialoog, hetgeen de kijker dwingt tot goed kijken en hem deelgenoot maakt van een stille, autonome sociale microkosmos. »»

  0 stemmen


  Film: The Theory of Everything

  Film: The Theory of Everything Weer een film over ALS? Ja, en wat voor één. The Theory of Everything vertelt het levensverhaal van Stephen Hawking, de wereldberoemde natuur- en wiskundige. »»

  6 stemmen


  Filmfestival Rotterdam

  Filmfestival Rotterdam Het 44ste Internationale Film Festival Rotterdam gaat op 21 januari van start en duurt tot 1 februari. Een paar tips. »»

  0 stemmen


  Film: Onder het hart

  Film: Onder het hart Masha is biologe en werkt in een vlindertuin, ze is 37 en nog steeds alleen. Dan ontmoet ze Luuc, huisarts, net gescheiden en met twee tienerdochters. Het klikt, ze worden ontzettend verliefd. »»

  0 stemmen


  Nils Malmros’ leven vol drama

  Nils Malmros’ leven vol drama Het leven van de Deen Nils Malmros is niet zonder drama verlopen. Het was allemaal stof voor zijn filmische oeuvre, waarin hij meedogenloos naar de werkelijkheid kijkt. ‘Ik ben een dokter. Ik heb een realistische kijk op de wereld.’ »»

  0 stemmen


  Film/boek: You are not you / Jij bent mij

  Film/boek: You are not you / Jij bent mij You are not you vertelt het verhaal van Kate, een prachtige jonge pianiste in de bloei van haar leven totdat bij haar de genadeloze spierziekte ALS wordt vastgesteld. Ze wordt steeds hulpbehoevender en haar man gaat op zoek naar een verzorger. »»

  0 stemmen


  Film: Marie Heurtin

  Film: Marie Heurtin Frankrijk, 19de eeuw. De ouders van het 14-jarige blinde en doofstomme meisje Marie zijn ten einde raad. Marie is een wild en bang dier, gevangen in een wereld die altijd stil en donker is. Ze brengen het meisje onder bij de zusters van het Larnay instituut. »»

  0 stemmen


  Documentaire/film: The Salt of the Earth

  Documentaire/film: The Salt of the Earth De Braziliaan Sebastião Salgado is misschien wel de grootste nog levende fotograaf. De Duitse cineast Wim Wenders en Salgado’s zoon Juliano hebben nu met The Salt of the Earth een documentaire gemaakt over zijn leven en werk. Dat werk is vaak een weergave, beter nog: een fotografische verbeelding, van de Danteske hel waarin een groot deel van de mensheid moet leven. »»

  0 stemmen


  Film: Blind

  Film: Blind Over een jonge vrouw die haar gezichtsvermogen verliest, haar appartement niet meer verlaat en zichzelf onderdompelt of beter misschien laat overrompelen door haar verbeelding. »»

  0 stemmen


  Film: Wakolda

  Film: Wakolda Een vriendelijke Duitse arts is de eerste gast van het hotel dat een gezin in 1960 begint in Bariloche, in het weidse Argentijnse Patagonië. Wel legt hij een misschien net iets te opvallende belangstelling aan de dag voor de gezondheid van de gezinsleden. Maar dat er iets grondig mis is met Gregor wil er bij zijn ‘patiënten’ niet in. »»

  0 stemmen


  Film: Stonehearst Asylum

  Film: Stonehearst Asylum WIN KAARTEN Als Edward Newgate zich op kerstavond 1899 meldt bij het Stonehearst Lunatic Asylum om daar de nodige klinische ervaring op te doen als assistent van psychiater Silas Lamb, is hem onmiddellijk duidelijk dat dit geen gewone instelling is. »»

  0 stemmen


  Film: Dansen op de vulkaan

  Film: Dansen op de vulkaan Maarten lijkt op het oog een normale 16-jarige jongen die heel goed kan dansen. Met Roxanne, op wie hij heimelijk verliefd is, wint hij de eerste prijs van een danswedstrijd en ze krijgen zelfs de hoofdrollen in een dansvoorstelling. Maar Maarten lijdt aan een stofwisselingsziekte en de artsen schatten in dat hij niet ouder dan 18 of 19 jaar zal worden. »»

  0 stemmen


  Film: Under the skin - Jonathan Glazer

  Film: Under the skin - Jonathan Glazer In Under the skin van de Britse regisseur Jonathan Glazer speelt Scarlett Johansson een buitenaards wezen dat op aarde leeft in de gedaante van de prachtige jonge vrouw Laura. »»

  0 stemmen


  Film: In jouw naam - Marco van Geffen

  Film: In jouw naam - Marco van Geffen Ton en Els zijn een jong en gelukkig stel: een fijne baan, een huis in een leuke wijk en als kroonstuk op hun geluk is zij zwanger. »»

  0 stemmen


  DVD/film: Der Turm

  DVD/film: Der Turm In de Duitse miniserie Der Turm, gebaseerd op de gelijknamige veelgeprezen roman van Uwe Tellkamp, houdt chirurg Richard Hoffman er in het Dresden van de jaren tachtig een dubbelleven op na. »»

  0 stemmen


  Film: If I stay

  Film: If I stay Tijdens een out-of-body-experience, zwevend tussen leven en dood, aanschouwt Mia de gevolgen van een auto-ongeluk waarvan ze het slachtoffer is. »»

  0 stemmen


  Films: Brozer / Vallend / Alles is gezegd

  Films: Brozer / Vallend / Alles is gezegd Woensdag 24 september is in Utrecht het Nederlands Film Festival begonnen. Onder de premières is een speelfilm die ongetwijfeld veel tongen zal losmaken: Brozer van Mijke de Jong, het vervolg op Broos (1997), over vijf zussen en een dramatisch verlopen familiebijeenkomst. »»

  0 stemmen


  Dvd/film - Carancho, Pablo Trapero

  Dvd/film - Carancho, Pablo Trapero Luján is een jonge dokter die lange dagen maakt in een ziekenhuis in Buenos Aires. Ze draait ook nachtdiensten op een ambulance, en dat is veel werk, want het aantal verkeersongevallen is groot. »»

  0 stemmen


  Film - Nena

  Film - Nena De Nederlandse film Nena speelt zich af in 1989. Nena is 16 jaar, in de bloei van haar leven. »»

  0 stemmen


  Film - Magic in the Moonlight

  Film - Magic in the Moonlight De jaren dertig, Côte d’Azur: een vermaarde illusionist (Colin Firth) wordt door een collega/vriend uitgenodigd een Amerikaans medium (Emma Stone) te ontmaskeren. »»

  0 stemmen


  Film: The Third Side of the River

  Film: The Third Side of the River Nicolas’ vader projecteert in zijn zoon zijn toekomstig evenbeeld: ook hij moet arts worden en de familieranch overnemen. Maar de machismo levensstijl van de vader – The Third Side of the River van Celina Murga is een Argentijnse film – past niet bij het introverte, in zichzelf gekeerde karakter van de zoon. »»

  0 stemmen


  Film: Kreuzweg

  Film: Kreuzweg De 14-jarige Maria groeit op in een uiterst streng katholiek gezin – de term sektarisch is gepast. Het grote verschil tussen de strenge regels van de kerk en haar familie en het meer wereldse leven als scholier, zet haar onder enorme druk. »»

  0 stemmen


  Film: Maps to the Stars

  Film: Maps to the Stars Centraal staat het disfunctionele gezin Weiss (hoe disfunctioneel blijkt pas aan het eind), woonachtig te Hollywood. Vader is een psychotherapeut met handtastelijke methoden, tevens succesvol publicist van zelfhulpboeken. Moeder, hypernerveus, begeleidt de filmcarrière van haar onuitstaanbare vuilspuitende 13-jarige zoon en kindster Benjie, die net is ontslagen uit een verslavingskliniek. »»

  0 stemmen


  Film: Hotell

  Film: Hotell Binnenhuisarchitecte Erika heeft een perfect leven: baan, vrienden en kind op komst. Maar de geboorte verloopt uiterst moeizaam en traumatisch. Controlfreak Erika raakt zichzelf totaal kwijt. Om haar trauma te verwerken besluit ze deel te nemen aan groepstherapie. »»

  0 stemmen


  Film: Boyhood

  Film: Boyhood In de weergaloze film Boyhood, gefilmd over een periode van twaalf jaar met dezelfde acteurs, zien we Mason bijna letterlijk voor onze ogen opgroeien van een 6-jarig jongetje tot een volwassen man. »»

  0 stemmen


  Film: The fault in our stars

  Film: The fault in our stars Hazel is een wijs meisje van 17 jaar met longkanker. Ze wordt depressief, reden waarom ze van haar ouders naar een praatgroep moet. Daar ontmoet ze Augustus, een jongen, die ook kanker heeft gehad en toen z’n been heeft verloren. »»

  0 stemmen


  Film: Les bruits des glaçons

  Film: Les bruits des glaçons Z’n vrouw is bij hem weg en heeft hun zoontje meegenomen. Hij drinkt wijn, dag en nacht. Op een dag krijgt Charles bezoek van een vreemdeling. ‘Goedendag’, zegt de man die zich tot een koppige kwelgeest ontpopt. ‘Ik ben jouw kanker.’ »»

  1 stem


  Film: Loenatik, te gek!

  Film: Loenatik, te gek! Psychiatrische patiënten Bep Brul, De Majoor, Fats, Mevrouw De Haas en Dr. Doolittle, die we nog kennen uit de tv-serie en een eerdere film, zijn noodgedwongen teruggekeerd in de maatschappij, nadat hun kliniek Zonnedael is opgeheven. »»

  0 stemmen


  Film: Transcendence

  Film: Transcendence Singulariteit heet het, het moment dat computers intelligent en bewust worden en boven de mensheid uitstijgen. Of het ooit zover komt, is zeer de vraag, maar het is de premisse van Transcendence, het speelfilmdebuut van cameraman Wally Pfister. »»

  0 stemmen


  Film: Short Term 12

  Film: Short Term 12 Centraal staat de twintiger Grace (een doorleefde rol van Brie Larson) die jongeren met sociale en psychische problemen begeleidt in een tijdelijk opvanghuis. Ze doet haar werk met compassie, humor en vooral professioneel. Ze heeft een relatie met collega Mason, die erg veel van haar houdt, maar af en toe niet begrijpt wat er in haar omgaat en waarom ze, als ze zwanger blijkt, abortus overweegt. »»

  0 stemmen


  Film: Starred Up

  Film: Starred Up De 19-jarige Eric Love wordt overgeplaatst van een jeugdinrichting naar een gevangenis voor volwassenen: hij is onhandelbaar. »»

  0 stemmen


  Film: The Amazing Catfish

  Film: The Amazing Catfish Introverte jonge Claudia trekt bij het gezin van de terminaal zieke Martha in. De vier dochters blijken zo hun eigen problemen te hebben. »»

  0 stemmen


  Film: The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared

  Film: The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in zijn bejaardentehuis, maar de jarige heeft wel wat beters te doen en gaat ervandoor. Eigenlijk vertelt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Felix Herngren, naar de bestseller van Jonas Jonasson, vier verhalen ... »»

  0 stemmen


  Film: Run & Jump

  Film: Run & Jump Als de jonge vader van een gezin wordt getroffen door een CVA, in coma raakt en als een volkomen veranderde persoonlijkheid huiswaarts keert, stelt dat zijn vrouw en kinderen voor beproevingen. »»

  0 stemmen


  Film: Lucia de B.

  Film: Lucia de B. Hoe massahysterie, mediahetze en extreme tunnelvisie tot veroordeling van een onschuldig iemand kunnen leiden, bewijst de zaak Lucia de B. »»

  0 stemmen


  Film: An Episode in the Life of an Iron Picker

  Film: An Episode in the Life of an Iron Picker Een docufilm waarin discriminatie en armoede van de Romaanse gemeenschap in Bosnië pijnlijk duidelijk wordt. Als de zwangere Senada opeens een miskraam krijgt en geopereerd moet worden, wordt zij in het ziekenhuis geweigerd, omdat ze niet verzekerd is. »»

  0 stemmen


  Films: 'Twelve years a slave' en 'Die andere Heimat'

  Films: 'Twelve years a slave' en 'Die andere Heimat' Twee meesterlijke films die zich allebei afspelen medio negentiende eeuw in kort bestek recht doen kan eigenlijk niet. Toch moet u Twelve years a slave van Steve McQueen en Die andere Heimat van Edgar Reitz gaan zien. »»

  0 stemmen


  Film: Miele

  Film: Miele Miele, het regiedebuut van de Italiaanse actrice Valeria Golino, is het overtuigende portret van de eigenzinnige ex-geneeskundestudent Irene, die het als haar taak ziet terminaal zieken een waardig einde te geven. »»

  0 stemmen


  Film: Kankerlijers

  Film: Kankerlijers Nick (14) en Iwan (15) hebben botkanker en zijn daardoor allebei een been kwijt. Bij hun vriend Olivier (16) dreigt hetzelfde te gebeuren. Ondanks hun ziekte, trappen de jongens vooral veel lol in het ziekenhuis. Als de beeldschone Gina (16) wordt opgenomen op dezelfde afdeling, hebben de jongens echter alleen nog maar oog voor haar. »»

  0 stemmen


  Film: Only Lovers Left Alive

  Film: Only Lovers Left Alive Ze zijn letterlijk van alle tijden, de beide vampiers Adam en Eve in het stijlvolle en melancholieke Only Lovers Left Alive van Jim Jarmusch. Om eeuwig te kunnen leven hebben ze bloed nodig; bloed afkomstig uit een groot, kil ziekenhuis in Detroit en bloed geleverd door een gesoigneerde dealer in Tanger, die het weer betrekt bij een Franse arts. »»

  2 stemmen


  Film: Dallas Buyers Club

  Film: Dallas Buyers Club De heteroseksuele en homofobe Ron Woodroof – type onsympathieke Texaanse cowboy – was anno 1985 een onwaarschijnlijke aidspatiënt. »»

  4 stemmen


  Film: Parkland

  Film: Parkland De film opent met de dagelijkse gang van zaken in dat ziekenhuis, op een moment waarop de jonge artsen – het Parkland was een opleidingsziekenhuis – en verpleegkundigen nog niet kunnen bevroeden wat er op hen af zal komen. »»

  0 stemmen


  Filmfestival Rotterdam

  Filmfestival Rotterdam Van 22 januari tot en met 2 februari vindt voor de 43ste keer het International Film Festival Rotterdam (IFFR) plaats, met weer veel interessante titels met een medische invalshoek. Een paar tips. »»

  0 stemmen


  Film: Zjoek, de kunst van het vergeten

  Film: Zjoek, de kunst van het vergeten In Kriterion (Amsterdam) is op 12 januari een speciale voorstelling te zien van de speelfilm Zjoek: de kunst van het vergeten van Erik van Zuylen uit 1987. Twee gevallen uit de praktijk van de beroemde Russische neuropsycholoog Alexander Luria dienden als basis voor deze film. »»

  0 stemmen


  Film: Samsara

  Film: Samsara Samsara is Sanskriet voor ‘het eeuwig draaiende rad van het leven’. De film met deze titel laat in spectaculaire, soms versnelde beelden heilige plaatsen (kathedralen en tempels), rampgebieden, industriële landschappen en natuurwonderen zien. »»

  1 stem


  Film: Avant L'hiver

  Film: Avant L'hiver Avant L’hiver (‘Voor de winter’) van Philippe Claudel gaat over de levensvraag die we ons allemaal stellen vanaf een bepaalde leeftijd. Heb ik de juiste keuzes gemaakt in mijn leven? »»

  1 stem


  Film: Like father, like son

  Film: Like father, like son Aan het begin van de film, zes jaar na de geboorte van twee jongetjes, komt de verwisseling aan het licht. Het ene jochie groeide op als enig kind bij een ambitieuze architect en diens vrouw, het andere in een gezin met twee andere kinderen, waarvan de ouders kleine middenstanders zijn. »»

  0 stemmen


  Film: Dagen van duisternis (Aleksandr Sokoerov)

  Film: Dagen van duisternis (Aleksandr Sokoerov) Een jonge arts reist af naar een provinciestad in Turkmenistan en wil daar onderzoek doen om te bewijzen dat de gezondheid van een mens afhangt van zijn moraal. »»

  0 stemmen


  Film: Gabriëlle

  Film: Gabriëlle De verstandelijk beperkte Gabriëlle leert Martin kennen bij een koor dat oefent voor een optreden op een muziekfestival. Ze worden hevig verliefd op elkaar. Hun omgeving, die dat aanvankelijk wel mooi vindt, schrikt als blijkt dat het stel de liefde ook lichamelijk wil beleven. »»

  1 stem


  Tv speelfilms: Duivelse Dilemma's. Afl. 1: Symbiose

  Tv speelfilms: Duivelse Dilemma's. Afl. 1: Symbiose Vrijdag in de tv-reeks 'Duivelse dilemma's' de eerste korte speelfilm: Symbiose. Over Koen (25), de zoon van Sophie (57). Koen is verstandelijk gehandicapt en volledig afhankelijk van zijn moeder. »»

  0 stemmen


  Film: How to Describe a Cloud

  Film: How to Describe a Cloud Je zou het niet zeggen maar How to Describe a Cloud van David Verbeek is een Nederlandse film. In zijn stijl van soms lange stille shots is de film zeer verwant aan een bepaald soort Chinese cinema – geen wonder: de film speelt zich af in Taiwan. »»

  2 stemmen


  Film: Dummy Jim

  Film: Dummy Jim James Duthie, Dummy Jim in de gelijknamige film, fietst in 1951 helemaal alleen naar de poolcirkel. Eerst wil hij naar Marokko, maar al in Zuid-Frankrijk wordt het de geboren en getogen Schot te heet. Dan maar noordwaarts: via België, Nederland ... »»

  0 stemmen


  A story of children and film

  A story of children and film Een ode aan de fantasiewereld van kinderen en aan de manier waarop (grote) filmmakers de wereld van het kind hebben verbeeld. Met hun verlegenheid, hun schaamte, maar ook hun gemeenheid en woede. »»

  0 stemmen


  Film: Still mine

  Film: Still mine Craig Morrison is al meer dan zestig jaar getrouwd met zijn vrouw Irene. Ze wonen in een huis in New Brunswick (Canada), maar zoals Craig op een gegeven ogenblik opmerkt: ‘Misschien raakt ons geluk wel op.’ Dat lijkt het geval als ... »»

  0 stemmen


  Film: Camille Claudel, 1915

  Film: Camille Claudel, 1915 Claudel, die een groot deel van haar leven doorbracht in een gesloten psychiatrische inrichting, zien we in haar eindeloze wachten op begrip, op erkenning van haar kunst en op een bezoek van haar geliefde broer. »»

  0 stemmen


  Filmmuseum Eye: Cinema as Mind en vroege Russische films

  Filmmuseum Eye: Cinema as Mind en vroege Russische films Twee interessante avonden in het Amsterdamse filmmuseum Eye. Op 1 oktober is er Cinema as Mind. Op 2 oktober, is er een programma met heel vroege Russische films. »»

  0 stemmen


  Film: Jimmy P.

  Film: Jimmy P. Na gediend te hebben als korporaal aan het front in de Tweede Wereldoorlog, kampt Jimmy Pichard met zware migraine. Zijn verontruste zus brengt hem naar het Military Topeka ziekenhuis in Kansas, gespecialiseerd in geestesstoornissen. »»

  0 stemmen


  Film: Eat Sleep Die

  Film: Eat Sleep Die We volgen de 20-jarige Raša die samenwoont met haar Montenegrijnse vader. We zien hoe ze ontslagen wordt als inpakker, hoe ze gedreven pogingen doet elders aan de slag te raken, en krijgen zo een beeld van de onderkant van de Zweedse samenleving. »»

  0 stemmen


  Film: Borgman

  Film: Borgman Wie is dat trio zwervers, onder aanvoering van ene Borgman, die hun habitat onder de grond (!) moeten verlaten en met hulp van twee hardvochtige dames in een welvarend gezin interveniëren dat ten gevolge daarvan compleet ten onder gaat? »»

  1 stem


  Film: Meisje met negen pruiken

  Film: Meisje met negen pruiken Als Sophie zichzelf, na de eerste plukken haaruitval, rigoureus van haar prachtige lokken ontdoet, kan iedereen het zien: ze is kankerpatiënt. Loyale Bella ontsnapt met Sophie uit het ziekenhuis en komt terug met de vastbesloten roodharige Sue, verleidelijke zwartharige Lydia en naïeve hoogblonde Daisy. »»

  0 stemmen


  Hoogtepunten festival Film by the sea

  Hoogtepunten festival Film by the sea Van 13 t/m 22 september vindt in Vlissingen het internationale filmfestival film by the Sea plaats, dat deze keer gedeeltelijk in het teken van care en cure staat. Hier wat tips van Medisch Contact. »»

  0 stemmen


  Film: Blue Jasmine

  Film: Blue Jasmine Cate Blanchett krijgt vast een Oscar voor haar briljante vertolking en de 77-jarige Woody Allen maakte zijn beste film in jaren. »»

  1 stem


  Film: À Coeur Ouvert

  Film: À Coeur Ouvert De openingsscène speelt zich af op de ok, waar een hartoperatie plaatsvindt. Het is onmiddellijk duidelijk dat de twee chirurgen iets met elkaar hebben – later zal blijken dat ze getrouwd zijn. Dan verplaatsen we ons naar een wild dronkenmansfeest waar beiden zich vermaken. »»

  0 stemmen


  Film: Bellas mariposas

  Film: Bellas mariposas Deze film geeft twee wijze lessen: vergeet nimmer de sociale omgeving waarin een kind opgroeit en houdt altijd rekening met haar/zijn neiging magie en realiteit te verwarren. »»

  1 stem


  Film: L'écume des jours

  Film: L'écume des jours Temidden van een toverbal-achtige beeldenrijkdom is dit vooral een triest, melancholiek verhaal. Het jeugdige geluk verstomt als blijkt dat Chloé een ongeneeslijke longziekte heeft: ‘Er groeit een waterlelie in haar long’. »»

  0 stemmen


  Film: Después de Lucía

  Film: Después de Lucía Zes maanden na het fatale auto-ongeluk van zijn vrouw, beginnen kok Roberto en zijn jonge dochter Alejandra aan een nieuw leven in Mexico City. Aanvankelijk maakt Alejandra snel nieuwe vrienden, maar ze wordt het mikpunt van steeds gruwelijker pesterijen. »»

  1 stem


  Serie op dvd: A Young Doctor’s Notebook

  Serie op dvd: A Young Doctor’s Notebook Het is 1917, de Russische Revolutie is in volle gang. Een net afgestudeerde arts uit Moskou (Daniel Radcliffe) gaat aan de slag in het desolate dorpje Muryovo, waar de mensen een wreed middeleeuws bestaan leiden. »»

  0 stemmen


  Film: Medisch experiment in Eye Amsterdam

  Film: Medisch experiment in Eye Amsterdam Een onderzoek naar de visuele technologieën in chirurgie en in de cinema, en naar de belofte en gevaren van de geneeskunde zoals die verbeeld zijn in de film. »»

  0 stemmen


  Film: Paradies Hoffnung - Ulrich Seidl

  Film: Paradies Hoffnung - Ulrich Seidl In Paradies: Hoffnung maken we kennis met Melanie. Zij lijdt aan overgewicht en brengt haar vakantie door in een streng, troosteloos dieetkamp in de bergen. Terwijl de kinderen gedrild in rijtjes aan het klimrek hangen, is Melanie met haar gedachten bij de oudere dokter die ze dagelijks met geveinsde kwaaltjes bezoekt. »»

  0 stemmen


  Film: Quartet

  Film: Quartet Quartet is het regiedebuut (op zijn 75ste!) van acteur Dustin Hoffman. In een luxueus bejaardentehuis voor musici en zangers gesitueerd in een idyllisch Engels landschap, wordt het jaarlijkse concert voorbereid ter ere van Verdi’s geboortedag. »»

  0 stemmen


  Zaterdag op tv: telefilm Nooit te oud

  Zaterdag op tv: telefilm Nooit te oud De licht dementerende Marius Koolman wordt opgenomen in Zorgcentrum Voorstaete. Even een luchtje scheppen zonder toestemming is er daar niet bij. Maar Marius, eigenzinnig als hij is, laat zich niet zomaar betuttelen. »»

  6 stemmen


  Pest, paniek en pandemieën - 10 filmtips

  Pest, paniek en pandemieën - 10 filmtips Talloze films zijn er gemaakt over de gevolgen van besmettelijke ziekten. Hier een top tien van klassiekers. »»

  0 stemmen


  Film: Night Train to Lisbon

  Film: Night Train to Lisbon Onkarakteristiek impulsief neemt Gregorius de eerstvolgende trein naar Lissabon, waar hij binnendringt in de wereld van de auteur van het boek, Amadeu de Prado (Jack Huston), een huisarts die leefde onder het regime van dictator Salazar, in de jaren vijftig van de vorige eeuw. »»

  1 stem


  Film: Song for Marion

  Film: Song for Marion Koren zijn ‘in’, ouderen zijn ‘in’, en vooral: koren met ouderen zijn ‘in’ – zou het een overweging geweest zijn om Song for Marion (regie: Paul Andrew Williams) te maken? »»

  0 stemmen


  Film: Dead Body Welcome

  Film: Dead Body Welcome Kees Brienen wilde samen met zijn vriend, kunstenaar Jeroen de Rijke, een film maken over de totale zonsverduistering die in Ghana plaatsvond op 29 maart 2006. Het moest een film worden over grote thema’s: het leven op aarde, en de plaats van onze planeet in het universum. Maar toen Brienen in Ghana aankwam bleek zijn 35- jarige vriend te zijn overleden. »»

  0 stemmen


  Film: Inch’ Allah - Anaïs Barbeau-Lavalette

  Film: Inch’ Allah - Anaïs Barbeau-Lavalette In Inch’ Allah van Anaïs Barbeau-Lavalette werkt de jonge Canadese verloskundige Chloé in een conflictgebied op de Westelijke Jordaanoever om te helpen aan de Palestijnse kant van de scheidsmuur. »»

  1 stem


  Film: House of Psychotic Women - Imagine-festival EYE Amsterdam

  Film: House of Psychotic Women - Imagine-festival EYE Amsterdam De filmgeschiedenis zit vol met neurotische en psychotische personages. Volgens de Canadese publiciste Kier-La Janisse schreef er een boek over, House Of Psychotic Women. Geïnspireerd door dit boek presenteert het filmfestival Imagine in het Amsterdamse EYE binnenkort een themaprogramma met een zestal films, die alle door Kier-La Janisse worden ingeleid. »»

  1 stem


  Film: A Late Quartet

  Film: A Late Quartet Bij de cellist van een wereldberoemd strijkkwartet, wordt in de aanloop naar hun 25-jarige jubileumconcert, de ziekte van Parkinson geconstateerd. »»

  0 stemmen


  Film: Side Effects - Steven Soderbergh

  Film: Side Effects - Steven Soderbergh Het gaat direct beter met Emily, ze voelt zich ‘alsof de mist is verdwenen’. Maar ze staat wel om 12 uur ’s nachts de tafel te dekken met knallende muziek, terwijl ze niet reageert op Martin. Slaapwandelen blijkt een bekende bijwerking van het middel Ablixa. »»

  0 stemmen


  Filmfestival Film by the Sea

  Filmfestival Film by the Sea Welke films moet elke arts zien? Medisch Contact stelde een lijst van 25 films samen, die op het filmfestival Film by the Sea in september vertoond zullen worden. Ook ontvingen we tips van lezers. Filmtips zijn nog steeds welkom! »»

  0 stemmen


  Film: Silver Linings Playbook - David O. Russel

  Film: Silver Linings Playbook - David O. Russel Romantische komedie, dat zijn de eerste trefwoorden die je te binnen schieten na het zien van Silver Linings Playbook. Maar scenarist/regisseur David O. Russel maakte geen gewone romcom. »»

  1 stem


  Maria Goos & Peter Blok over nieuwe tv-serie

  Maria Goos & Peter Blok over nieuwe tv-serie ‘Volgens Robert’ is geen standaard doktersserie maar gaat vooral over de mens achter de dokter, die niet goed mee kan komen in de veranderende tijd. MC sprak met Maria Goos en Peter Blok. Bekijk de video. »»

  0 stemmen


  Serie: Monroe

  Serie: Monroe Wie de serie Monroe kijkt, kan niet om de vraag heen: wat zijn de verschillen en gelijkenissen met de serie House M.D.? Lees meer en ontvang 25% korting»»

  2 stemmen


  Film: The Master - Paul Thomas Anderson

  Film: The Master - Paul Thomas Anderson Waarover gaat The Master eigenlijk? Nogal wat critici breken zich het hoofd over de inhoud van de adembenemend mooie nieuwe film van het wonderkind van de Amerikaanse cinema Paul Thomas Anderson, bekend van Magnolia en There will be blood. »»

  0 stemmen


  Film: The Sessions - Ben Lewin

  Film: The Sessions - Ben Lewin De Amerikaanse film The Sessions is het verhaal van een door polio verlamde man (rol van John Hawks), die op 38-jarige leeftijd besluit zijn maagdelijkheid te verliezen. Met de begeleiding van zijn priester en de hulp van een sekstherapeut (Helen Hunt) probeert hij zijn droom te verwezenlijken. »»

  3 stemmen


  Filmfestival Rotterdam

  Filmfestival Rotterdam Woensdag 23 januari gaat de 42ste editie van het Internationaal Filmfestival Rotterdam van start (tot 3 februari). Net als vorige jaren tippen we een paar titels. »»

  0 stemmen


  Film: The hypnotist - Lasse Hallström

  Film: The hypnotist - Lasse Hallström Op een koude winternacht in Stockholm wordt het hoofd van de afdeling Traumatologie, Erik Bark, gebeld door politie-inspecteur Joona Linna. Een familie is op gruwelijke wijze vermoord. Alleen de zoon is nog in leven en ligt comateus in het ziekenhuis. »»

  2 stemmen


  Film: De Groeten van Mike!

  Film: De Groeten van Mike! Leukemiepatiëntje Mike heeft maanden in het ziekenhuis gelegen en nu hij eindelijk wordt ontslagen, komt zijn alcoholische moeder hem niet ophalen. Het ziet ernaar uit dat hij naar een pleeggezin moet. Dat zint Mike allerminst. »»

  4 stemmen


  Film: Beyond the hills - Christian Mungiu

  Film: Beyond the hills - Christian Mungiu Beyond the hills van Christian Mungiu vertelt het verhaal van Alina en Voichita, ooit twee vriendinnen, wier relatie is bekoeld. Voichita woont nu in een orthodox-christelijk klooster, ergens in het hedendaagse Roemenië. Alina bezoekt haar en kan haar niet loslaten. »»

  0 stemmen


  Film: The Broken Circle Breakdown - Felix van Groeningen

  Film: The Broken Circle Breakdown - Felix van Groeningen Als Elise en Didier elkaar ontmoeten is het liefde op het eerste gezicht. Ze zijn echter totaal verschillend. Wanneer dochter Maybelle geboren wordt, kunnen ze hun geluk niet op. Maar het lot slaat toe als Maybelle ernstig ziek wordt (leukemie) en sterft. »»

  4 stemmen


  Het Meisje en de Dood - Jos Stelling

  Het Meisje en de Dood - Jos Stelling Het Meisje en de Dood had met evenveel recht ‘Het meisje en de dokter’ kunnen heten. De film vertelt het verhaal van de oude Russische arts Nicolai, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw terugkeert naar het hotel annex bordeel annex sanatorium in het Duitse Thüringen waar hij vijftig jaar eerder als een blok is gevallen voor wat de grote liefde in zijn leven moet zijn geweest. »»

  0 stemmen


  Film: Amour - Michael Haneke

  Film: Amour - Michael Haneke Van alle kunsten is de filmkunst het meest verwant aan de muziek, vindt de Oostenrijkse filmmaker Michael Haneke. Als zijn nieuwste film, Amour, muziek was geweest dan, denk ik, vast een pianosonate of een strijkkwartet: kamermuziek in elk geval. »»

  2 stemmen


  Film: Faust - Alexander Soekorov

  Film: Faust - Alexander Soekorov Het verhaal van Faust zal in grote trekken bekend zijn. Ook de versie van de Russische cineast Alexander Soekorov die nu in de bioscoop draait, introduceert hem als de arts, hoogleraar en alchemist die op zoek is naar de plaats in het lichaam waar de ziel huist en die wil weten hoe de kosmos in elkaar steekt en wat de zin van ‘alles’ is. »»

  0 stemmen


  Film: Planet of Snail - Yi Seung-Jun

  Film: Planet of Snail - Yi Seung-Jun ‘In het begin was er stilte en duisternis, en de stilte en duisternis waren met God. En toen ik op aarde kwam, waren ze met mij.’ »»

  0 stemmen


  Internetvideo's: Super Nature

  Internetvideo's: Super Nature Elke twee maanden verzamelt Upload Cinema de beste internetvideo’s rond een bepaald thema en brengt die op het witte doek. Dat zijn altijd amusante avonden. Deze maand vallen de filmpjes onder de noemer Super Nature, en dat betekent dat ze gaan over de vervagende grenzen tussen biologie en technologie. »»

  0 stemmen


  Film: Voor ik doodga

  Film: Voor ik doodga De 17-jarige Tessa Scott (Dakota Fanning) heeft leukemie. Wanneer de artsen voorspellen dat ze haar 18de verjaardag niet zal halen, besluit ze te stoppen met de chemokuren. Ze kiest ervoor om nog zoveel mogelijk van het leven te genieten nu het nog kan. »»

  0 stemmen


  Tv-serie: Call the midwife

  Tv-serie: Call the midwife Een jonge vroedvrouw, vers van de opleiding, meldt zich ergens in de jaren vijftig bij haar nieuwe werkplek. Het blijkt een klooster te zijn, midden in een achterstandswijk in Londen. Het klinkt als een televisieserie, en dat is het dan ook. Maar het is ook gebaseerd op de memoires van een echte verloskundige, Jennifer Worth. »»

  2 stemmen


  Film: Nederlands filmfestival

  Film: Nederlands filmfestival Het Nederlands Filmfestival van 26 september t/m 5 oktober in Utrecht biedt als altijd een jaaroverzicht van speelfilms, documentaires, korte films en tv-drama, maar er zijn ook premières. »»

  0 stemmen


  Film: Laurence Anyways - Xavier Dolan

  Film: Laurence Anyways - Xavier Dolan Laurence en zijn vriendin Frederique zijn zielsverwanten en dolgelukkig met hun simpele bestaan. »»

  0 stemmen


  Winactie. Film: A Perdre la Raison - Joachim Lafosse

  Winactie. Film: A Perdre la Raison - Joachim Lafosse Donderdag 13 september komt het ijzersterke relatiedrama A Perdre la Raison, van Joachim Lafosse uit. @Benelux Film Distributors heeft 3 x 2 vrijkaarten beschikbaar gesteld die Medisch Contact mag weggeven. »»

  0 stemmen


  Film: Barbara - Christian Petzold

  Film: Barbara - Christian Petzold Artsen werken nimmer in het maatschappelijk luchtledige, niet in een samenleving als de onze, en zeker niet onder ondemocratische verhoudingen. »»

  2 stemmen


  Film: A Simple Life - Ann Hui

  Film: A Simple Life - Ann Hui Denemarken, anno 1769. Het land is nog onaangetast door de nieuwe, verlichte tijdgeest die door Europa waait, en die in 1789 zal culmineren in de Franse revolutie. »»

  0 stemmen


  TV - Dokter Tinus

  TV - Dokter Tinus De tv-serie Dokter Tinus is een Nederlandse bewerking van de Britse serie Doc Martin, die vanaf deze week door SBS6 wordt uitgezonden. Acteur Thom Hoffman vertolkt daarin de rol van de briljante vaatchirurg Martinus Elsenbosch, die plotseling wordt geconfronteerd met een bloed-fobie, waardoor hij zijn werk onmogelijk nog kan uitoefenen in het ziekenhuis. »»

  4 stemmen


  Film: A Royal Affair - Nikolaj Arcel

  Film: A Royal Affair - Nikolaj Arcel Denemarken, anno 1769. Het land is nog onaangetast door de nieuwe, verlichte tijdgeest die door Europa waait, en die in 1789 zal culmineren in de Franse revolutie. »»

  3 stemmen


  Film: Volcano - Rúnar Rúnarsson.

  Film: Volcano - Rúnar Rúnarsson. Ligt het aan de economische crisis en daarmee aan de vrees voor bezuinigingen op de ouderenzorg? »»

  0 stemmen


  Film: Tous Ensemble - Stéphane Robelin

  Film: Tous Ensemble - Stéphane Robelin Getroffen door de tegenslagen van de oude dag besluiten vijf vrienden samen een huis te delen – ze willen niet eindigen in een bejaardenhuis. »»

  3 stemmen


  DVD: Once upon a time in Anatolië - Nuri Bilge Ceylan

  DVD: Once upon a time in Anatolië - Nuri Bilge Ceylan Once upon a time in Anatolia van Nuri Bilge Ceylan draait om diverse geheimen. »»

  3 stemmen


  Film: De Van Waveren Tapes - Wim van der Aar

  Film: De Van Waveren Tapes - Wim van der Aar Als filmmaker Wim van der Aar de geluidstapes van ene Guido van Waveren (1944-2006) vindt, start hij een zoektocht naar diens levensverhaal. »»

  1 stem


  Film: De rouille et d’os - Jacques Audiard

  Film: De rouille et d’os - Jacques Audiard Ali (Matthias Schoenaerts) is een stoere vent met een zoon, die op een dag intrekt bij zijn zus in het Zuid-Franse Antibes. Of zij, een illusieloze cassière, maar voor het jochie wil zorgen. »»

  1 stem


  DVD Film:The Ward - John Carpenter

  DVD Film:The Ward - John Carpenter We schrijven de jaren zestig. De jonge Kristen wordt tegen haar wil opgenomen in een psychiatrische instelling. »»

  0 stemmen


  Film: Oslo, August 31st - Joachim Trier

  Film: Oslo, August 31st - Joachim Trier Oslo, August 31st van Joachim Trier begint met de mislukte zelfmoordpoging van de 34-jarige Anders. »»

  0 stemmen


  TV/DVD Film: Doodslag - Pieter Kuijpers

  TV/DVD Film: Doodslag - Pieter Kuijpers Agressief en hufterig gedrag zijn ook in de zorg helaas aan de orde van de dag. »»

  0 stemmen


  Film: Shock Head Soul - Simon Pummel

  Film: Shock Head Soul - Simon Pummel De succesvolle Duitse advocaat Daniel Paul Schreber had er net negen jaar op zitten in een psychiatrische inrichting, toen hij in 1903 Denkwürdigkeiten eines Nervenkranken publi- ceerde, dat tot op de dag van vandaag een veel gelezen psychiatrische autobiografie is gebleven. »»

  0 stemmen


  Film: Intouchables - Olivier Nakache, Eric Toledano

  Film: Intouchables - Olivier Nakache, Eric Toledano Subliem acteerwerk in Intouchables, een op feiten gebaseerde film die bijna twintig miljoen Fransen naar de bioscoop trok. »»

  44 stemmen


  DVD Film: Carnage - Roman Polanski

  DVD Film: Carnage - Roman Polanski Filmmaker Roman Polanski doet het vaker: mensen bij elkaar brengen in een kleine ruimte, zorgen dat ze in een lastig, liefst zelfs levensbedreigend parket geraken, om vervolgens te kunnen tonen dat beschaafde omgangsvormen en moraal slechts een dun laagje vernis zijn. »»

  0 stemmen


  Film: Take Shelter - Jeff Nichols

  Film: Take Shelter - Jeff Nichols Het begint met een droom, of liever met een apocalyptische nachtmerrie. »»

  0 stemmen


  Film: Tot altijd - Nic Balthasar

  Film: Tot altijd - Nic Balthasar ‘Het voordeel van MS is dat je er niet dood aan gaat. Het nadeel is dat je er verdomme niet dood aan gaat!’ Op het moment dat de Belgische politicus Mario Verstraete te horen krijgt dat hij MS heeft, is euthanasie nog niet toegestaan. »»

  5 stemmen


  Film: A Dangerous Method - David Cronenberg

  Film: A Dangerous Method - David Cronenberg Er is waarschijnlijk geen andere hedendaagse filmmaker wiens werk zo in het teken staat van de ingewikkelde verwikkelingen tussen lichaam en geest dan de Canadees David Cronenberg. »»

  0 stemmen


  Film: 170 Hz

  Film: 170 Hz Nederlandse film over de onvoorwaardelijke liefde tussen twee dove tieners, de 19-jarige Nick en de 16-jarige Evy. »»

  0 stemmen


  Film: De goede dood - Wannie de Wijn

  Film: De goede dood - Wannie de Wijn ‘Ik heb niks te maken met de dood. De dood is van jullie. Het sterven is van mij.’ Het klinkt hard, maar het komt er wel op neer voor de familie en vrienden van de ongeneeslijk zieke Bernhard, die besloten heeft om te sterven. »»

  19 stemmen


  Film: Shame - Steve McQueen

  Film: Shame - Steve McQueen ‘Seksverslaving is een zich herhalend gedragspatroon waarin de omgang met seks tot overwegend negatieve consequenties leidt, zonder dat betrokkene dit effectief kan bijsturen terwijl hij dat wel graag wil.’ »»

  0 stemmen


  Film: Achtste-groepers huilen niet

  Film: Achtste-groepers huilen niet Akkie is gek van voetbal. Het kan haar niks schelen dat klasgenoot Joep voetbal geen sport voor meisjes vindt. Ze is er namelijk hartstikke goed in. »»

  13 stemmen


  La Guerre est Déclarée - Valérie Donzelli

  La Guerre est Déclarée - Valérie Donzelli Juliette en Romeo beleven een stormachtige romance, nadat ze bij hun eerste ontmoeting erg hebben gelachen om hun voornamen. »»

  0 stemmen


  Filmfestival The End - Pathé Tuschinski

  Filmfestival The End - Pathé Tuschinski Op filmfestival The End, van 9 t/m 12 februari in Pathé Tuschinski in Amsterdam, worden films vertoond over euthanasie en andere vormen van een zelfgekozen levenseinde. »»

  0 stemmen


  Dokter Deen - Omroep Max

  Dokter Deen - Omroep Max Dokter Deen, een tiendelige tv-serie van Omroep Max, speelt zich af op Vlieland, waar Monique van de Ven alias huisarts Maria Deen, praktijk aan huis heeft, compleet met apotheek en kleine operatiekamer. »»

  7 stemmen


  Perfect sense - David Mackenzie

  Perfect sense - David Mackenzie Ergens halverwege de film Perfect sense roept een wetenschapper vertwijfeld: ‘I think it’s OK to panic now.’ »»

  0 stemmen


  Filmfestival Rotterdam

  Filmfestival Rotterdam Woensdag 25 januari gaat het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) weer van start. Dat betekent twaalf dagen lang cinema uit alle windstreken en in alle genres. Als altijd bewegen een paar films zich op het terrein van de geneeskunde. »»

  0 stemmen


  A Family

  A Family Hoe ontwrichtend mantelzorg kan werken op familie- en gezinsverhoudingen zagen we vorig jaar in de schitterende Iraanse film A separation. De Deense film A Family beweegt zich op verwant terrein. »»

  0 stemmen


  Albert Schweitzer, ein Leben für Afrika

  Albert Schweitzer, ein Leben für Afrika Op papier moet het een droom geweest zijn om de rol te mogen spelen van de fameuze arts, filosoof, humanist en musicus Albert Schweitzer. »»

  0 stemmen


  Het gordijnpaleis - tv-serie

  Het gordijnpaleis - tv-serie Voor de 9-jarige Ollie is dit het mooiste wat er is: ze gaan een gordijn in zijn hart maken. Vanaf zaterdag 10 december op tv. »»

  0 stemmen


  Hysteria

  Hysteria We schrijven Londen, laat negentiende eeuw. Grofweg de helft van de vrouwelijke bevolking lijdt in Hysteria aan de gelijknamige aandoening. »»

  0 stemmen


  We need to talk about Kevin - Lynne Ramsay

  We need to talk about Kevin - Lynne Ramsay We need to talk about Kevin van Lynne Ramsay is zonder meer een van de beste films van 2011. Ofschoon het nog niet gemakkelijk is precies te zeggen waarover die gaat. »»

  0 stemmen


  50/50 - Jonathan Levine

  50/50 - Jonathan Levine De 27-jarige Adam heeft een mooi leven. Maar als bij hem een mogelijk dodelijke vorm van kanker wordt ontdekt, verandert zijn zorgeloze bestaan van de ene op de andere dag in een gevecht om te overleven. »»

  3 stemmen


  Michael - Markus Schleinzer

  Michael - Markus Schleinzer Michael werkt bij een verzekeringsmaatschappij, maakt promotie en houdt van skivakanties. Hij kan het best aardig vinden met collega’s en vrienden, maar heel sociaal is-ie niet. »»

  2 stemmen


  La Piel Que Habito - Pedro Almodóvar

  La Piel Que Habito - Pedro Almodóvar Iedereen zou wel eens in de huid van een ander willen kruipen, maar in La Piel Que Habito (De huid waarin ik woon) gebeurt dat geheel onvrijwillig. »»

  0 stemmen


  Win kaarten: La piel que habito - Pedro Almodóvar

  Win kaarten: La piel que habito - Pedro Almodóvar In de film The Skin I Live In (La piel que habito) probeert een briljant plastisch chirurg trauma’s uit zijn verleden te overwinnen met een medische uitvinding: een onaantastbare huid. A-film geeft kaarten weg. »»

  0 stemmen


  Film: Contagion - Steven Soderbergh

  Film: Contagion - Steven Soderbergh De Mexicaanse griep was niet zo dodelijk als verwacht, maar Hollywoodspektakel Contagion laat zien wat er had kunnen gebeuren als het griepvirus de verwachtingen uit de ergste doemscenario’s wél had waargemaakt. »»

  0 stemmen


  Film: Restless - Gus van Sant

  Film: Restless - Gus van Sant Restless, de nieuwe film van Gus van Sant (onder andere bekend van Elephant en Milk), gaat over twee einzelgängers wier levens elkaar gedurende een korte periode aanraken. »»

  0 stemmen


  Film: A Separation - Ashgar Farhadi

  Film: A Separation - Ashgar Farhadi De verbazingwekkende film ‘A Separation’ van de Iraanse regisseur Ashgar Farhadi is op verschillende manieren te beschrijven. »»

  0 stemmen


  Film: Melancholia

  Film: Melancholia De opening is fascinerend: de droomachtige beelden zouden in hun magie van videokunstenaar Bill Viola kunnen zijn, de muziek is van Wagner. »»

  0 stemmen


  Film: Kill me please

  Film: Kill me please In een landhuis ergens in een bos runt dokter Kruger een kliniek voor mensen die hulp zoeken bij zelfdoding. »»

  3 stemmen


  Film: Schlafkrankheit

  Film: Schlafkrankheit Pierre Bokma in de rol van tropenarts Ebbo Velten, die zichzelf op het Afrikaanse continent dreigt te verliezen in de bestrijding van deze tropenziekte Trypanosomiasis, overgebracht door de tseetseevlieg. »»

  0 stemmen


  Film: Adem

  Film: Adem Adem van de jonge Vlaamse cineast Hans van Nuffel gaat over jongeren die lijden aan de ernstige ademhalingsziekte mucoviscidose. »»

  0 stemmen


  Film: The Tree of Life

  Film: The Tree of Life Een citaat uit het Bijbelboek Job waarin God tot Job spreekt opent The Tree of Life, de nieuwe film van cineast en filosoof Terrence Malick: ‘Waar waart gij, toen Ik de aarde grondde? Geef het te kennen, indien gij kloek van verstand zijt.’ »»

  0 stemmen


  Film: Claustrofobia

  Film: Claustrofobia Claustrofobia van Bobby Boermans is een bijzondere film. Vanaf eind deze maand, zo is de belofte, kan iedereen deze thriller over orgaanroof gratis bekijken op internet. »»

  0 stemmen


  Film: Never Let Me Go

  Film: Never Let Me Go De drie jongelui die leven op een Britse kostschool zullen op jeugdige leeftijd als makke schapen eindigen op de snijtafel. Ze zijn stoïcijnse klonen, voorbestemd om hun organen te doneren. »»

  0 stemmen


  Film: Adam Resurrected

  Film: Adam Resurrected Hij spreekt met een wat raar accent, de Amerikaanse acteur Jeff Goldblum, maar speelt niettemin een van zijn mooiste rollen als de geniale komediant Adam Stein in Adam Resurrected van Paul Schrader. »»

  0 stemmen


  Tv-serie: Silent Witness

  Tv-serie: Silent Witness Onlangs rondde de BBC het veertiende seizoen van de tv-serie Silent Witness af. »»

  0 stemmen


  Film: Drei

  Film: Drei Hanna en Simon gaan al twintig jaar samen door het leven. Beiden behoren tot de intellectuele bohème van Berlijn. »»

  0 stemmen


  Film: Brownian Movement

  Film: Brownian Movement Charlotte (Sandra Hüller) is arts, minnaar en moeder in Brownian Movement van Nanouk Leopold, een film die zijn naam dankt aan het gelijknamige natuurkundige verschijnsel. »»

  0 stemmen


  Film: Black Swan

  Film: Black Swan De gevolgen van drugs voor brein, lichaam en ziel projecteerde regisseur Darren Aronofksy al eerder op het witte doek in Requiem for a dream. »»

  4 stemmen


  Film: Biutiful

  Film: Biutiful ‘Stil zijn je wimpers, stil is je hart’. De terminaal zieke crimineel Uxbal (Javier Bardem) – hij heeft prostaatkanker – prevelt het stilletjes voor zich uit in een van de eerste scènes uit Biutiful. »»

  0 stemmen


  Film: The Milk of Sorrow

  Film: The Milk of Sorrow Waarschuwing vooraf: The Milk of Sorrow is geen film waarvan je lui onderuitgezakt op de bank geniet. Een jonge vrouw, Fausta, lijdt, zo beweert haar oom, aan een merkwaardige ziekte: la teta asustada, ‘de geschrokken tepel’. »»

  0 stemmen


  Film: Black Venus / Venus Noire

  Film: Black Venus / Venus Noire In 1817 houdt de Franse medicus Georges Cuvier voor de leden van de Koninklijke Academie van Geneeskunde een belangrijke lezing. »»

  0 stemmen


  Film: El Mal Ajeno / For the good of others

  Film: El Mal Ajeno / For the good of others De titel El Mal Ajeno, debuutfilm van regisseur Óskar Santos en mede geproduceerd door Alejandro Amenábar, laat zich niet zo gemakkelijk vertalen. »»

  0 stemmen


  Enter the Void - Gaspar Noé

  Enter the Void - Gaspar Noé Het enfant terrible van de Franse cinema, Gaspar Noë, heeft een nieuwe film gemaakt: Enter the Void. »»

  0 stemmen


  Splice - David Cronenberg

  Splice - David Cronenberg Jazeker, Splice is alweer zo’n sciencefictionfilm over moeilijke medisch-ethische kwesties. Maar hij is er niet een van dertien in een dozijn. Daarvoor is hij, hoewel nogal conventioneel van opzet, toch net iets te slim gemaakt. »»

  0 stemmen


  In Therapie - Martine Goosens

  In Therapie - Martine Goosens Psychotherapeut Paul (Jacob Derwig) was tot voor kort elke doordeweekse avond te zien in consult met zijn patiënten. Behalve op vrijdag, want dan luchtte hij zelf zijn hart bij zijn supervisor. »»

  0 stemmen


  L'enfant sauvage - François Truffaut

  L'enfant sauvage - François Truffaut Het EYE Film Instituut Nederland, het voormalige filmmuseum, opent het nieuwe seizoen met een mooi programma rond het thema ‘het kind in de film’. »»

  0 stemmen


  Vision - Aus dem Leben der Hildegard von Bingen

  Vision - Aus dem Leben der Hildegard von Bingen Hildegard von Bingen wordt voor haar opvoeding in het jaar 1206 op haar achtste overgedragen aan de zorg van een klooster te Disibodenberg. »»

  0 stemmen


  Het oog als geestesoog

  Ergens in de film typeert Jean-Dominique Bauby (als voice-over) zijn toestand als een 'stilstaande reis'. Ergens anders zegt hij dat hij 'op sterk water' staat. Raak en sarcastisch: hier is duidelijk een 'schrijver' aan het woord. »»

  0 stemmen


  I don't want to sleep alone - Tsai Ming Liang

  I don't want to sleep alone - Tsai Ming Liang 'Ik denk dat je kunt zeggen dat al mijn films één doorlopend thema hebben en dat is het menselijk lichaam en de vraag hoe wij ons verhouden tot het lichaam.' Dat zei de Taiwanese cineast Tsai Ming Liang onlangs in een interview. »»

  0 stemmen


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd