MCtv Uitgelicht

MCtv Uitgelicht belichtte tot 27 februari 2013 wekelijks één van de artikelen uit Medisch Contact.


Uitgelicht 2013 | Uitgelicht 2012 | Uitgelicht 2011 | Uitgelicht 2010


  Haaranalyse spoort stress en ziektes op

  Haaranalyse spoort stress en ziektes op 27-02-2013 |  In de laatste MCtv Uitgelicht staat de haaranalysemethode van internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC centraal. Haar is niet alleen een biomarker voor stress, maar kan prima gebruikt worden om moeilijk te diagnosticeren ziektes als het cushingsyndroom naar boven te halen. »»


  Succesvolle epilepsiechirurgie bij kinderen

  Succesvolle epilepsiechirurgie bij kinderen 20-02-2013 |  Het UMC Utrecht opereert als enig ziekenhuis in Nederland kinderen met epilepsie die onvoldoende reageren op medicijnen. Kees Braun, hoogleraar kinderneurologie, pleit ervoor om al vroeg te kijken wie in aanmerking komt voor een operatie. »»


  Pleister met LED-verlichting tegen huidkanker

  Pleister met LED-verlichting tegen huidkanker 13-02-2013 |  Dr. Tim Smits, dermatoloog bij Máxima Medisch Centrum, vertelt in MCtv Uitgelicht over de voordelen van de behandeling met Ambulight bij huidkanker. Ambulight is een combinatie van een zalf en een pleister, en wordt nog maar in weinig ziekenhuizen in Nederland ingezet. »»


  Maria Goos & Peter Blok over nieuwe tv-serie

  Maria Goos & Peter Blok over nieuwe tv-serie 06-02-2013 |  ‘Volgens Robert’ is geen standaard doktersserie maar gaat vooral over de mens achter de dokter, die niet goed mee kan komen in de veranderende tijd. MC sprak met Maria Goos en Peter Blok. Bekijk de video. »»


  Redders van het ongeboren leven - video

  Redders van het ongeboren leven - video 30-01-2013 |  Hoogleraar foetale therapie Dick Oepkes van het LUMC over de mooie en de schaduwkanten van foetale behandelingen. Verder beelden van een bloedtransfusie en laserbehandeling in de baarmoeder. »»


  Jongste Toparts ooit zet robot in bij blaaskanker

  Jongste Toparts ooit zet robot in bij blaaskanker 23-01-2013 |  Uroloog Carl Wijburg, net door Mednet uitgeroepen tot Toparts van het jaar, heeft zich samen met collega’s van het Rijnstate Ziekenhuis gespecialiseerd in het verwijderen van blaaskanker met behulp van de Da Vinci-robot. De voordelen voor patiënt en chirurg zijn volgens Wijburg enorm en hij pleit er dan ook voor dat andere ziekenhuizen deze techniek overnemen. »»


  Stemmenpoli voor kinderen - video

  Stemmenpoli voor kinderen - video 16-01-2013 |  Op 1 april opent het UmC Utrecht een poli voor kinderen die stemmen horen. Men hoopt door het vroegtijdig behandelen en volgen van deze kinderen latere ziektebeelden als psychoses te voorkomen. Aios Psychiatrie Kim Maijer vertelt over dit bijzondere project. »»


  Nederlandse jongeren uitgegroeid - video

  Nederlandse jongeren uitgegroeid - video 09-01-2013 |  Hoewel ze nog steeds de langsten van de wereld zijn, lijkt er een einde gekomen te zijn aan het steeds maar langer worden van Nederlandse jongeren. Yvonne Schönbeck vertelt over de resultaten van haar onderzoek voor TNO in samenwerking met VUmc en LUMC. »»


  Winterdepressie - video

  Winterdepressie - video 02-01-2013 |  Prof. dr. Witte Hoogendijk, afdelingshoofd Psychiatrie Erasmus MC, vertelt over de winterdepressie. Mensen slapen en eten meer en komen meer aan, terwijl bij een gewone depressie dit vaak omgekeerd is. Een beetje licht in de duisternis kan helpen. »»


Uitgelicht 2012 | Uitgelicht 2011 | Uitgelicht 2010

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd