Whodunnit?

Publicatie Nr. 16 - 20 april 2011
Jaargang 2011
Rubriek Artikelen
Auteur Roselien Herderschee, Andries Kevenaar

Uw oplossing dingt niet meer mee naar de prijzen. Op 4 mei 2011 sloot de deelname.

De jury heeft zich gebogen over de inzendingen en de prijswinnaars zijn bekend. Gefeliciteerd M Oosterhout - de Vries, I Vervoorn, J. Linssen uit Sittard, Marloes uit  Groningen en P.R. Hubner uit Spijkenisse. U krijgt een gesigneerd exemplaar van Zomerhuis met zwembad, geschreven door Herman Koch, toegestuurd.

De andere – overigens ook zeer creatieve – reacties zullen worden beloond met het boek De overlijdensverklaring, geschreven door Ben Crul.

Ga naar de oplossing van deze zaak


Wat gaan we doen?
Andries Kevenaar is apotheker en gastdocent aan de Universiteit Utrecht. Hij laat tweedejaars geneeskundestudenten in de keuzecursus forensische geneeskunde tijdens een interactieve werkgroep forensische toxicologie, de rol van forensisch geneeskundige spelen. In het kader van deze special geeft hij ook u de gelegenheid om uw kennis van labwaarden, farmacologische processen en tekenen van misdaad te combineren met een goed gevoel voor intuïtie. Klik op de beelden waarachter u extra diagnostische informatie verwacht. Kruip in de huid van de forensisch arts en denk u de situatie in: ruik, kijk, voel en luister; zet uw zintuigen op scherp en ga na wat er is gebeurd. Wat er zich daadwerkelijk heeft afgespeeld op de boerderij van boer Jan, dat leest u volgende week online.

Het paard en de dode veearts
Aan het eind van de middag wordt u nu eens niet door de dienstdoende arts op de Spoedeisende Hulp, maar door de politie in consult geroepen. Het gaat om een veearts (Christine K.) die bewusteloos is aangetroffen in de stal van de boerderij van boer Jan en zijn vrouw Gerda. De ambulance was snel ter plaatse, maar tevergeefs: om 15.06 uur overleed Christine in het bijzijn van het ambulancepersoneel.  Wanneer u aankomt, is de boerderij in rep en roer. Boer Jan is overstuur en brengt u snel naar de stal waar u de dode veearts ziet liggen in het stro naast de paarden. Zo op het eerste gezicht zijn er geen tekenen van verwonding. De boer kent de alleenstaande veearts al jaren en vertelt dat hij haar had gebeld omdat merrie Jacobina op het punt stond te bevallen. Boer Jan zegt de veearts alleen achtergelaten te hebben, omdat hij zelf de geiten moest verzorgen. Hij ging poolshoogte nemen toen hij na twee uur nog niets gehoord had en zag de comateuze veearts op de grond liggen. In het dossier leest u de laatste metingen na, die de ambulancebroeder genoteerd heeft.

Dossier Christine K. (14.50 uur)
‘Christine heeft een inadequate ademhaling (klik hier om het type ademhaling te bekijken). Ze voelt koud aan en ziet blauwig. Op haar hiel ziet u rode blaren en op haar arm een spuitplek. Temperatuur van 36,2 graden. Haar bloeddruk is 115/55 mmHg en ze heeft een pols van 45 slagen per minuut.’ 

Klik op de beelden waarachter u extra diagnostische informatie verwacht.


Christine K.
Mobiele telefoon
De portemonnee
De appel
De tas van de veearts
De hooivork
Boerin Gerda
De geit
De prullenbak
Boer Jan
De politie
De koe

Auteur: Roselien Herderschee, Andries Kevenaar

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (28)

"Er waren op de boerderij slechts 3 personen aanwezig, de vee-arts, de boer en de boerin. Er zijn een aantal mogelijke scenario's denkbaar: zelfmoord, moord of een ongeluk. Als we op het gesprek met Sarah mogen afgaan, was Christine al een tijdje in een goede stemming. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de relatie die zij met de boer onderhield. Het blozen van de boer laat zien dat de goede man er zelf niet klaar mee was. De blaren aan haar voeten kunnen duiden op een avondje uit, met vriendinnen of met de boer. Zij zat in ieder geval zo goed in haar vel dat zelfmoord niet waarschijnlijk is.
Van de vee-arts vermoeden we dat ze diabetica was. Door het lange werk in de schuur is het eten er waarschijnlijk bij ingeschoten. Prozac kan een hypoglycemie versnellen, zodat Christine op een gegeven moment plotseling onwel werd. Zij heeft nog geprobeerd een appeltje te eten van de boom buiten de schuur, maar dat mocht niet baten, het is bij één hap gebleven.
Op dat moment heeft de boer haar gevonden. Hij was ervan op de hoogte dat zij diabetes had, en ging op zoek naar medicatie in haar tas. Door te weinig verstand van zaken heeft de boer insuline geïnjecteerd, in de overtuiging Christine daarmee te helpen. Deze injecteerde hij in haar arm, omdat dat de meest logische locatie is voor leken om medicatie toe te dienen.
Het bloed op de overall van de boer kan van de merrie zijn, maar het is ook mogelijk dat de boer de arm van Christine na injectie nog even tegen zijn hart geduwd heeft, omdat hij werkelijk om haar gaf. Toen zijn reddingspoging echter niet bleek te werken, heeft hij in paniek de ambulance gebeld. Verder heeft hij de injectiespuiten van de plaats des onheils weggehaald om de verdenking van moord niet op hemzelf te laten. Het gaat hier dus eerder om een ongeluk dan om moord.
De eutha 77 is door Christine zelf gebruikt voor anesthesie van het paard. De boerin wist niets van de affaire af, ookal heeft Christine gedreigd haar alles te vertellen. Weinig alleenstaande vrouwen stellen een getrouwde man echt voor de keus, omdat ze bang zijn de man te verliezen."

W.F. Kok, GRONINGEN - 26-04-2011 10:56

"Ben het eens met de voorgaande reacties. Bij dood c.q verdenking tot moord moet je toch ook stilstaan bij onschuldig kijkende medemensen? Wellicht heeft de vrouw van de boer een relatie met deze dood?"

Robert Mol, Rhoon - 25-04-2011 11:35

"Ben het eens met de voorgaande reacties. Bij dood c.q verdenking tot moord moet je toch ook stilstaan bij onschuldig kijkende medemensen? Wellicht heeft de vrouw van de boer een relatie met deze dood?"

Robert Mol, Rhoon - 25-04-2011 11:35

"Bij aankomst van de ambulance heeft Christine o.a. een Cheyne-Stokes ademhaling, een trage pols, mogelijk wat onderkoeld (hoe is de temp gemeten en wanneer) en de tensie aan de lage kant. Wie heeft de ambulance gebeld en wie heeft de politie en mij erbij geroepen? Ik mis in het verslag van de verpleegkundige de glucosespiegel, zeker als blijkt dat zij insuline en metformine in haar tas heeft zitten, die voor eigen gebruik kunnen zijn, maar dat is hier nog niet duidelijk. Voor een veearts met diabetes mellitus niet onverstandig om medicatie mee te nemen onderweg, hoewel je dan ook dextro oid daarbij zou verwachten. Mogelijk zou ze een hypo gehad kunnen hebben en het hebben voelen aankomen, gezien de aangegeten appel die er ligt. Hoe is ze aan de appel gekomen? Van zichzelf, uit de boom, zelf geplukt, lag de appel er al, is het een eetbare appel, heeft ze er zelf van gegeten? Daarnaast gebruikt ze dus hoogst waarschijnlijk Prozac, wat ontregeling van de mogelijk bestaande diabetes kan geven, mogelijk daardoor een hypo? De rode blaren (bloedblaren?): mogelijk door slecht zittende laarzen, versleping? Waarom liggen de portemonnee en de telefoon op de grond, heeft ze nog (bijv. de ambu) proberen te bellen?
Het aantreffen van de ampullen euth77 (euthanasiemiddel voor paarden, wat doet een boer hiermee in de vuilnisbak?) is verdacht, zeker als je het combineert met een spuitplek in de arm (daar zou evt. ook extra insuline kunnen zijn toegediend). Van een diabeet verwacht je spuitplekken in de buikhuid of evt. bovenbeen. Waar is dan de spuit en de naald?
Daarbij is er natuurlijk het motief van boer Jan, dat hij niet wil dat zijn vrouw achter de affaire komt (hij vertelt het wel zelf), of misschien wist zijn vrouw het toch al, en is zij de verdachte. De bloedsporen op de overall van de boer moeten zeker verder bekeken worden. En een boer heeft het natuurlijk wel druk, maar bij een bevalling van een eigen paard verwacht je toch wel dat een boer wat vaker dan 1x in de 2 uur komt kijken (je verwacht dat hij meehelpt). Al met al zou ik hier geen verklaring van een natuurlijke dood af willen geven en zeker verder onderzoek willen laten doen. Glucose spiegel, toxicologie onderzoek naar de eutha77, prozacspiegel, insuline, metformine. De bloedsporen op de overall, de appel. Laatste gebelde nummer op de telefoon. Veder forensisch onderzoek naar evt. andere verwondingen."

M. Oosterhout-de Vries, Zwolle - 24-04-2011 23:28

"Het is vreemd dat boer Jan maar een vlek bloed op zijn overal heeft. Als hij bij de bevalling van het paard was geweest, waren dit er wel meer geweest. Tevens zijn er geen bloedsporen op de vee-arts gevonden (of in ieder geval is dit niet beschreven). Het Jong ligt op dit moment nog achter de merrie. Hieruit concluderend verwacht ik dat het veulentje pas net is geboren. Dus nadat de vee-arts het bewustzijn heeft verloren en boer Jan is niet bij de bevalling geweest, want hij was toen bezig met bijv het bellen van de ambulance. Waarschijnlijk is de vee-arts bewusteloos geraakt en heeft iemand de kans gezien om pentobarbital te injecteren, de cheyne-stokes ademhaling komt door de pentobarbital en iemand bij bewustzijn laat zich niet zonder slag of stoot injecteren in de elleboog. Waarschijnlijk heeft de vee-arts een hypoglycaemie gekregen door niet eten tijdens de bevalling, maar wel de medicatie te gebruiken voor haar diabetes. Waarschijnlijk heeft boer Jan geïnjecteerd, wat de bloedvlek op zijn overall zou kunnen verklaren. Boer Jan had genoeg gehad van de vee-arts. De bloedblaren op de hak van de vee-arts komen door de pumps die ze aan heeft gehad op het feestje de avond ervoor."

M.W.J. Puts - 24-04-2011 22:21


1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd