Whodunnit?

Publicatie Nr. 16 - 20 april 2011
Jaargang 2011
Rubriek Artikelen
Auteur Roselien Herderschee, Andries Kevenaar

Uw oplossing dingt niet meer mee naar de prijzen. Op 4 mei 2011 sloot de deelname.

De jury heeft zich gebogen over de inzendingen en de prijswinnaars zijn bekend. Gefeliciteerd M Oosterhout - de Vries, I Vervoorn, J. Linssen uit Sittard, Marloes uit  Groningen en P.R. Hubner uit Spijkenisse. U krijgt een gesigneerd exemplaar van Zomerhuis met zwembad, geschreven door Herman Koch, toegestuurd.

De andere – overigens ook zeer creatieve – reacties zullen worden beloond met het boek De overlijdensverklaring, geschreven door Ben Crul.

Ga naar de oplossing van deze zaak


Wat gaan we doen?
Andries Kevenaar is apotheker en gastdocent aan de Universiteit Utrecht. Hij laat tweedejaars geneeskundestudenten in de keuzecursus forensische geneeskunde tijdens een interactieve werkgroep forensische toxicologie, de rol van forensisch geneeskundige spelen. In het kader van deze special geeft hij ook u de gelegenheid om uw kennis van labwaarden, farmacologische processen en tekenen van misdaad te combineren met een goed gevoel voor intuïtie. Klik op de beelden waarachter u extra diagnostische informatie verwacht. Kruip in de huid van de forensisch arts en denk u de situatie in: ruik, kijk, voel en luister; zet uw zintuigen op scherp en ga na wat er is gebeurd. Wat er zich daadwerkelijk heeft afgespeeld op de boerderij van boer Jan, dat leest u volgende week online.

Het paard en de dode veearts
Aan het eind van de middag wordt u nu eens niet door de dienstdoende arts op de Spoedeisende Hulp, maar door de politie in consult geroepen. Het gaat om een veearts (Christine K.) die bewusteloos is aangetroffen in de stal van de boerderij van boer Jan en zijn vrouw Gerda. De ambulance was snel ter plaatse, maar tevergeefs: om 15.06 uur overleed Christine in het bijzijn van het ambulancepersoneel.  Wanneer u aankomt, is de boerderij in rep en roer. Boer Jan is overstuur en brengt u snel naar de stal waar u de dode veearts ziet liggen in het stro naast de paarden. Zo op het eerste gezicht zijn er geen tekenen van verwonding. De boer kent de alleenstaande veearts al jaren en vertelt dat hij haar had gebeld omdat merrie Jacobina op het punt stond te bevallen. Boer Jan zegt de veearts alleen achtergelaten te hebben, omdat hij zelf de geiten moest verzorgen. Hij ging poolshoogte nemen toen hij na twee uur nog niets gehoord had en zag de comateuze veearts op de grond liggen. In het dossier leest u de laatste metingen na, die de ambulancebroeder genoteerd heeft.

Dossier Christine K. (14.50 uur)
‘Christine heeft een inadequate ademhaling (klik hier om het type ademhaling te bekijken). Ze voelt koud aan en ziet blauwig. Op haar hiel ziet u rode blaren en op haar arm een spuitplek. Temperatuur van 36,2 graden. Haar bloeddruk is 115/55 mmHg en ze heeft een pols van 45 slagen per minuut.’ 

Klik op de beelden waarachter u extra diagnostische informatie verwacht.


Christine K.
Mobiele telefoon
De portemonnee
De appel
De tas van de veearts
De hooivork
Boerin Gerda
De geit
De prullenbak
Boer Jan
De politie
De koe

Auteur: Roselien Herderschee, Andries Kevenaar

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (28)

"Volgens mij heeft de boer de dierenarts naar zijn boerderij gelokt. Welke boer laat bij een ongecompliceerde partus een dierenarts komen? dat kan hij, bij een normale ligging, prima zelf. ( blijkt ook uit het plaatje, een blakende merrie met veulen, ook geen reden dus voor het afmaken van de merrie hetgeen een collega opperde.) In haar telefoon kan gezien worden wie haar heeft laten komen, > die is in mijn ogen dan zeer verdacht. Het is zeker geen suicide, wat waar zijn dan de spuiten gebleven? We weten ook niet of ze rechts of links was, en in welke arm gespoten is. Zou ze mogelijk elders geinjecteerd zijn en daarna verplaatst? misschien zijn er wel hematomen over de thorax en oksels, agv slepen?

ps het ambulance personeel heeft wel de PD veranderd, blijkhaar hebben eerst de blaren op de hielen gezien, en daarna haar de laarzen weer aangetrokken!

Ook mogelijk; boer jan heeft haar gebeld voor weer een romantisch samenzijn. Voor boer jan wordt dit wel de laatste keer, aangezien de dierenarts het aan de boerin dreigt te vertellen. Na de coitus valt de dierenarts in slaap, vervolgens injecteert boer jan haar met de eutha 77, kleedt haar weer aan en sleept haar naar de stal. Als ze nog maar amper ademhaalt, belt hij, zogenaamd in paniek, 112. Gelukkig is de boerin zeer slechthorend, heeft van dit alles niets gemerkt."

S. Hennekes, EMST - 01-05-2011 22:23

"Het bloed op de overall van boer Jan is niet van Christine (echter dit is natuurlijk nog te onderzoeken), waarschijnlijk van het paard. Er zijn immers geen bloedsporen bij de vee-arts te vinden (behalve de spuitplek, maar die zal wel niet zo'n veeg geven).
Christine is mogelijk om het leven gebracht met eutha-77, wat ook wel gebruikt wordt om paarden te laten inslapen, en zij dus bij zich zou kunnen hebben. De cheynes stokes ademhaling en de lage tensie en pols passen hierbij. Ook dit is met postmortaal onderzoek vast te stellen.
De vraag is alleen of zij zichzelf ingespoten heeft (als gevolg van afwijzing door boer Jan, in combinatie met haar depressieve klachten?), of dat boer Jan hier een rol in heeft gespeeld (uit angst dat zijn vrouw achter de affaire zou komen?), of mogelijk zijn vrouw (uit jaloezie?). In ieder geval zou dan ook ergens nog een spuit moeten liggen (met vingerafdrukken!). Eutha 77 werkt snel (<1 min gaat een paard ervan door zijn hoeven), dus als Christine zichzelf heeft ingespoten, zou de spuit dicht bij haar in de buurt moeten liggen.
Indien er geen sporen van pentobarbital (eutha 77) gevonden worden bij de vee arts, is zij mogelijk overleden aan een hypoglycaemie (en heeft zij mogelijk om dit te voorkomen, nog de appel op proberen te eten). Het kan zo zijn dat zij diabeet was, en in een hypo geraakt is (mede door de prozac), of dat zij te veel medicatie in heeft genomen/gespoten (zelf? of boer Jan? hierbij geldt dan weer dat er ergens in de buurt een spuit te vinden moet zijn, indien het om een overdosis insuline gaat).
Hoe dan ook, sectie lijkt hier op zijn plaats (en een grondige speurtocht naar een spuit, die ampullen komen niet vanzelf in de prullenbak terecht)."

Debbie, Nijmegen - 01-05-2011 15:20

"Het gebruik van anti-diabetische middelen, de spuitplek op de arm, en een verhoogde vatbaarheid voor (bloed)blaren op de voeten door verminderde gevoeligheid, wijzen erop dat de veearts diabeet is. Prozac kan het glucose metabolisme veranderen en daarmee de kans op hypoglycemie verhogen. Je zou dus in de richting van een diabetisch coma kunnen denken, ware het niet dat de hartslag dan versnelt ipv de waargenomen vertraging richting 45 slagen per minuut.

Er zijn aan de veearts verder geen duidelijke tekenen van verwonding te zien, de hooivork is schoon, de vrouw van boer Jan weet nog niks dus het is niet aannemelijk dat de bloedspatten op boer Jan's overall het gevolg zijn van geweld jegens de vee-arts. Er kan goed iets mis zijn gegaan bij het werken met de geiten.

Het euthanasie middel gevonden in de prullenbak bevat pentobarbital, een middel dat ook bij mensen tot de dood kan leiden. Ik denk dat de veearts zich de laatste tijd opgewekter voelde (zoals aangegeven door haar vriendin Sarah) omdat ze voornemens was om zich te ontdoen van Gerda en zo meer kans te hebben bij Jan. Toen ze twee weken geleden had ontdekt dat Jan zelf nog niets had opgebiecht tegen zijn vrouw, had Christine K. het plan opgevat om Gerda door middel van een met pentobarbital geïnjecteerde appel uit de weg te ruimen. Toen zij door boer Jan naar de boerderij werd geroepen pakte zij haar spullen in, en toog opgewekt (zij was nog maar net aan haar kuur met Prozac begonnen) daarheen. Nog in de auto injecteerde zij een appel met pentobarbital en stopte die in haar tas. Eenmaal in de schuur en bij de bevallende merrie, werd zij echter omver gelopen door de ook daar aanwezige koeien. Door alle concentratie rondom het voorbereiden van haar plan, en de hektiek in de schuur, had zij die dag niet goed gegeten èn niet op tijd haar anti-diabetische medicatie genomen. Door het gebruik van Prozac kwam zij in een afglijdende hypoglycemie terecht. Om daar zo snel mogelijk op te kunnen reageren, greep zij in haar verminderde gemoedstoestand naar de dichtsbijzijnde suiker bron: de appel met pentobarbital. Dit leidde tot een verder wegzakkend coma met verlaagde hartslag en bradypnoeische ademhaling, welke uiteindelijk dus haarzelf fataal werd. "

Angela, Nijmegen - 29-04-2011 12:42

"Love kills
Elke overledene moet worden geschouwd. De schouwarts moet aan de hand van postmortaal onderzoek concluderen of het een natuurlijk of niet-natuurlijk overlijden betreft. Elke schouw is anders en niet zelden zijn er verschijnselen aanwezig die moeilijk te verklaren zijn. Bij een grondige lijkschouw wordt ook in de omgeving gezocht naar aanwijzingen voor de doodsoorzaak. In deze casus worden in de prullenbak een of meerdere ampullen eutha-77 aangetroffen. Het volume en de concentratie van de ampullen zal moeten worden vastgesteld. Er zijn geen uitwendige sporen van geweld op het lichaam van Christine zichtbaar welke mogelijk hebben bijgedragen aan de doodsoorzaak en er is een spuitplek zichtbaar (dus mogelijk van recente oorsprong) op haar arm.
In deze casus is er mogelijk sprake van zelfdoding of een misdrijf.
De apotheker van Christine zal gecontacteerd moeten worden om inzicht te krijgen in de hoeveelheid Prozac en andere medicijnen welke recent aan haar zijn verstrekt.
Gezien het telefoongesprek met de vriendin van Christine is er mogelijk sprake van suïcide. Er was sprake van een eerdere poging zelfmoord en depressieve gevoelens dienden door medicatie te worden onderdrukt. Mogelijk dat Christine niet tijdig haar medicatie heeft ingenomen.
Jan heeft Christine mogelijk tengevolge van complicaties bij de bevalling van de merrie gehaald. Dit zou het bloed in zijn hals kunnen verklaren. Met aanvullend forensisch onderzoek kan worden vastgesteld of het bloed van menselijke of dierlijke aard is. Christine kan tijdens de bevalling hebben besloten om direct na de bevalling de merrie te laten inslapen.
Eutha 77 wordt alom gezien als het beste medicament om een paard te laten inslapen. Een afspuitinjectie voor een paard omvat 1ml/5kg lichaamsgewicht. Het gemiddelde gewicht van een paard bedraagt 500 kg.
Doordat Jan haar alleen heeft gelaten in de stal voelde Christine zich mogelijk afgewezen en in haar labiele toestand heeft ze besloten om de Eutha-77 op zichzelf te gebruiken.
De door de ambulance waargenomen symptomen passen bij een overdosering door pentobarbital. Pentobarbital is een barbituraat welke het GABAerge effect in het centrale zenuwstelsel versterkt. Hierdoor ontstaat algemeen demping van het centrale zenuwstelsel met als gevolg ademhalingsdepressie, hypotensie inclusief nierfunctiestoornis, cardiovasculaire depressie, coma en hypothermie.

Door aanvullend toxicologisch onderzoek te laten uitvoeren door het NFI kan worden vastgesteld of er sprake was van een latale dosis Eutha-77. Daarnaast zal de identiteit van Christine wel nog moeten worden vastgesteld om een verklaring van overlijden te kunnen afgeven.
"

J.Linssen, Sittard - 28-04-2011 21:34

"Overwegingen:
1) eutha-77=fenorbarbital. Een overdosis hiervan geeft meestal depressie van het CZS tot coma. Depressie van het cardiovasculaire systeem. Verder: cheynes-stokesademhaling, hypothermie gevolgd door koorts, hypo- of areflexie, hypotensie, collaps en ademhalingsstilstand. Dermatologisch worden bullae op drukplaatsen aangetroffen. Dit past dus bij het beeld wat we zien.
2) combinatie van prozac en insulinegebruik kan meer aanleiding tot een hypo geven.
Mijn theorie is dat de veearts, die inderdaad diabetes had, een hypo heeft gekregen waarna ze heeft getracht door het eten van een appel haar bloedsuiker op peil te brengen. Ze raakte echter toch in een coma. De boer heeft hiervan gebruik gemaakt door haar een injectie eutha-77 toe te dienen. De combinatie eutha-77 en de prozac die de dierenarts gebruikte versterkte nog de depressie van het centrale zenuwstelsel. Mogelijk is dit alles bij elkaar lethaal gebleken (ademhalingsdepressie). Mogelijk had de dierenarts ook nog een nierfunctiestoornis tgv haar diabetes..."

M. van den Blink, Eys - 28-04-2011 16:09


1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd