2011

  Bedrijfsarts moet patiënt alle stukken geven

  14-12-2011 |  Een bedrijfsarts mag een werkgever geen informatie verschaffen waarvan de zieke werknemer zelf geen weet heeft. »»
  Reacties: 2 reacties


  Ongerichte medische machtiging

  07-12-2011 |  Een patiënt tekent een rapportage voor gezien en daarna voegt de arts nog onderzoeksresultaten toe. Dat is misschien een snelle, maar geen nette werkwijze. Zeker bij gevoelige zaken als ziekteverzuim en werkhervatting. »»
  Reacties: 1 reactie


  Bedreigde arts houdt kopie dossier

  30-11-2011 |  Een patiënt die zijn huisarts heeft bedreigd, verlaat voorgoed de praktijk. Omdat de dokter een tuchtklacht verwacht, houdt hij een kopie van het dossier achter. Dat had hij beter niet kunnen doen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Huisarts kent euthanasieregels niet

  23-11-2011 |  Een dochter wijst als enige in de familie het euthanasieverzoek van haar vader af. Wegens haar bezwaar schort de huisarts de euthanasie op. Hij wist niet dat instemming van de familie niet vereist is. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Irritatie tussen hulpverleners schaadt patiënt

  17-11-2011 |  Een verloskundige voelt zich zodanig op haar plaats gezet door een gynaecoloog dat ze de gynaecoloog niet durft te bellen als ze vermoedt dat er iets mis is. »»
  Reacties: 2 reacties


  Op alle fronten foute gynaecoloog

  08-11-2011 |  ‘Hoi schoonheid! Je hebt me weer laten genieten!’ De gynaecoloog die deze sms aan een patiënte verstuurde, verdedigt zich met de opmerking dat de vrouw dreigde zijn gezin te gronde te richten. Het tuchtcollege gelooft er weinig van. »»
  Reacties: 1 reactie


  Verpleegkundige mag instructie arts negeren

  02-11-2011 |  Als een vrouw onderaan de trap wordt aangetroffen en niet meer reageert, vindt de arts dat er een CT-scan moet worden verricht. De verpleegkundigen kiezen er echter voor het ATLS-protocol te volgen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Supervisie bij inbreng navelvenelijn

  20-10-2011 |  Een baby overlijdt twee dagen na de geboorte aan een harttamponnade. Volgens de ouders door het te diep opschuiven van een navelvenekatheter. Een anios schuift deze lijn twee keer op in aanwezigheid van de neonatoloog-kinderarts. De derde en laatste keer is zij er echter niet bij. »»
  Reacties: 2 reacties


  Operateur ook verantwoordelijk voor anesthesie

  11-10-2011 |  Ieder zijn vak, zou je denken. Maar het hoogste tuchtcollege ziet dat genuanceerd. In een zaak over een fataal afgelopen ingreep oordeelt het college dat de chirurg zich met het werk van de anesthesioloog had moeten bemoeien. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Ook gedaagde arts heeft bewijslast

  04-10-2011 |  Een patiënt die een arts aansprakelijk wil stellen voor geleden schade, moet in principe zelf de benodigde bewijzen leveren. Dat betekent echter niet dat de aangeklaagde arts helemaal achterover kan leunen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Fouten bij galblaasverwijdering

  28-09-2011 |  Een algemeen chirurg snijdt tijdens een laparoscopische cholecystectomie de ductus choledochus door. Na ontdekking van de fout voert hij zelf de hersteloperatie uit, zonder de assistentie in te roepen van een collega met specifieke kennis van de galwegen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Leidinggevende arts wel aansprakelijk

  21-09-2011 |  Een man laat zich in een privékliniek aan zijn scrotum en penis opereren. Omdat de operatie mislukt klaagt hij de plastisch chirug aan die slechts basisarts blijkt te zijn. Die bevinding blijkt olie op het vuur. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Informeren via website volstaat niet

  14-09-2011 |  Een informatieve website voor patiënten is natuurlijk een pre, maar artsen moeten niet denken dat ze daarmee dan ook klaar zijn. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Geen contact met huisarts? Dan melden

  06-09-2011 |  Een verzekeringsarts oordeelt dat een patiënte weer aan het werk kan. Zij denkt daar anders over en stelt voor dat de arts navraag doet bij haar huisarts. Dat belooft hij. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  De rekening voor seks met een patiënt

  30-08-2011 |  Een ex-psychiater die is veroordeeld voor jarenlang misbruik van een patiënte, declareert het smartengeld bij zijn verzekeraar. Als die weigert uit te keren, vecht hij dat aan bij de rechter. Tot twee maal toe. »»
  Reacties: 1 reactie


  Ook als opleider heeft arts beroepsgeheim

  17-08-2011 |  Informatie over een patiënt speelt een psychiater vanzelfsprekend niet door aan anderen. Maar hoe zit het met zijn beroepsgeheim als hij hoort dat de geneeskundestudente die hij begeleidt tijdens haar – succesvolle – stage, een dissociatieve identiteitsstoornis heeft? »»
  Reacties: 1 reactie


  Oude cysten of mammacarcinoom?

  03-08-2011 |  Een vrouw komt met pijn in haar borst bij haar huisarts. Na mammografie en echografie is zijn diagnose: cysten. Een halfjaar later komt ze weer met pijnklachten bij hem. De huisarts kiest voor afwachtend beleid, maar is dat zorgvuldig? »»
  Reacties: 2 reacties


  En nu voorgoed mijn praktijk uit…

  19-07-2011 |  Een boze patiënt gaat flink tekeer tegen de praktijkassistente, waarop de huisarts geen moment aarzelt: de patiënt én zijn gezin mogen per direct op zoek naar een nieuwe huisarts. »»
  Reacties: 1 reactie


  Van doorhaling naar doorwerken

  12-07-2011 |  Het Centraal Tuchtcollege rekent het een alternatief werkende arts zwaar aan dat ze gewoon heeft doorgewerkt ondanks een schorsing door het regionaal tuchtcollege. Tegelijkertijd schrapt het college die schorsing echter, wat betekent dat de arts weer mág doorwerken. »»
  Reacties: 2 reacties


  Jarenlang benzodiazepines voorschrijven

  06-07-2011 |  Een huisarts geeft een patiënte jarenlang herhaalrecepten voor benzodiazepines, zonder goede informatie en begeleiding. Hij is vast niet de enige die zo te werk gaat. Maar het komt hem wél op een waarschuwing te staan. »»
  Reacties: 1 reactie


  Bijna vijf doden door inschattingsfout triagiste

  29-06-2011 |  Kort na elkaar worden vijf gezinsleden ’s nachts onwel. De triagiste van de huisartsenpost ziet echter geen reden om een arts langs te sturen. Ook niet als ze hoort dat het mogelijk om een gaslek gaat. »»
  Reacties: 1 reactie


  Overdosering morfine door anesthesioloog

  22-06-2011 |  Twee anesthesiologen die een 69-jarige voruw niet adequaat behandelden, zijn afzonderlijk van elkaar aangeklaagd. In MC 24 stond de uitspraak over de preoperatieve verslaglegging door de een, in dit nummer de zaak over de operatieve en postoperatieve zorgverlening door de ander. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Slechte preoperatieve risicoschatting

  15-06-2011 |  Snurken, knieoperatie, morfine, dood. Korter kunnen wij het dramatische verloop van onderstaande casus niet schetsen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Van liposuctie tot necrotectomie

  08-06-2011 |  De telefoon is een prachtig communicatiemiddel, maar geen vervanging van het beoordelende oog van de arts. Soms moet je een patiënt gewoon tijdig ‘zien’. Dat werd de plastisch chirurg in onderstaande zaak door het tuchtcollege in ieder geval onder de neus gewreven. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Huisarts laat stervende patiënt onnodig lijden

  01-06-2011 |  Een vrouw met uitgezaaide alvleesklierkanker vraagt haar huisarts om euthanasie. Maar in plaats van haar professioneel bij te staan in deze laatste fase, maakt de arts de ene blunder na de andere. »»
  Reacties: 1 reactie


  Beide ouders informeren – ook bij intake

  25-05-2011 |  Dat een arts beide ouders moet informeren over de voorgenomen behandeling van een kind, is niet nieuw. »»
  Reacties: 2 reacties


  Veilige behandelomgeving voor PTSS

  17-05-2011 |  Kan een meisje dat in Afghanistan ernstig getraumatiseerd is geraakt, in dat land worden behandeld voor haar posttraumatische stressstoornis? De arts die de IND hierover moet adviseren, beantwoordt de vraag voorzichtig. Maar niet voorzichtig genoeg. »»
  Reacties: 4 reacties


  Gerotzooi met bilprotheses

  11-05-2011 |  Een plastisch chirurg brengt twee bilprotheses in bij een jonge vrouw. Een van beide protheses zit keer op keer niet goed en hersteloperaties worden slecht uitgevoerd. De behandelovereenkomst en het dossier zitten bovendien vol onduidelijkheden. Een zooitje dus. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Haastige spoed…

  03-05-2011 |  Een cardioloog laat zijn patiënt een ICD-implantaat ondergaan. Met de operatie is niks mis, maar de patiënt wist niet wat de gevolgen van de ingreep zouden zijn… »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Chaos met vijf dokters en één patiënt

  27-04-2011 |  Een kaakchirurg ontdekt fibreuze dysplasie in de kaak van een 13-jarige jongen. Hij schakelt drie andere specialisten in, onder wie een kinderarts, die een vijfde collega om raad vraagt. Geen van de vijf artsen neemt echter de regie. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Arts verdacht van moord op moeder

  20-04-2011 |  Als de moeder van deze huisarts wordt opgenomen in een verpleeghuis, draagt de zoon de zorg over aan de verpleeghuisarts. Maar als deze enkele dagen later meldt dat moeder terminaal is, neemt de zaak een onoorbare wending. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Wel klagen, maar niet komen

  13-04-2011 |  Een patiënt is niet alleen ontevreden over de operatie aan zijn enkel, maar verwijt zijn orthopedisch chirurg ook een onbeschofte bejegening. Des te opmerkelijker dat hij zelf niet komt opdagen op de zitting. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Arts verantwoordelijk voor communicatie en recept

  06-04-2011 |  De internist in onderstaande casus kon duidelijk niet voldoen aan de verwachtingen van zijn patiënte, een op dat moment 19-jarige vrouw met hereditaire hemolytische anemie. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een kind in het nauw maakt rare sprongen

  29-03-2011 |  In het leven van een kind zijn de bezoekjes aan de dokter doorgaans niet de meest vreugdevolle episodes. »»
  Reacties: 7 reacties


  Tegelijk telefoneren en injecteren

  23-03-2011 |  Een anesthesioloog staat op het punt om een patiënte te verdoven als zijn mobiel afgaat. Hij neemt op en verricht dan, al telefonerend over ziekte-uitbraken bij de Olympische Spelen in Beijing, met één hand een discusdenervatie. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Niet alles uit de kast in het weekend

  16-03-2011 |  Een man komt op vrijdagavond op de huisartsenpost met een twaalf dagen oude kwetsuur aan zijn hand, eerder gediagnosticeerd als kneuzing. Hij eist een röntgenfoto, maar daar ziet de arts niks in. »»
  Reacties: 2 reacties


  Te late waarheidsvinding bij melanoom

  08-03-2011 |  Een vrouw komt bij de huisarts met een bloedende moedervlek in haar knieholte. Niks aan de hand, zegt de arts. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Zorgvuldig geworstel huisarts, toch waarschuwing

  01-03-2011 |  Een huisarts wijst eerst een verzoek om euthanasie af en daarna een verzoek om palliatieve sedatie. Ze heeft daar haar redenen voor, maar het tuchtcollege vindt die niet zwaarwegend genoeg. »»
  Reacties: 3 reacties


  Huisarts (te) diep door het stof

  23-02-2011 |  Een patiënt wordt onwel in de huisartspraktijk. Hoewel de huisarts aanbiedt haar naar huis te laten brengen, ziet hij haar even later zelf wegfietsen. De vrouw dient een klacht in, onder andere omdat de arts ongeïnteresseerd zou zijn… »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Dodelijke buikklachten tijdens bivak

  16-02-2011 |  Een 19-jarige man, alleen bekend met een spastisch colon, krijgt tijdens inspannende introductiedagen bij de krijgsmacht pijn aan zijn schouder en toenemend buikpijn. »»
  Reacties: 1 reactie


  Ondermaatse communicatie

  08-02-2011 |  Een huisarts draait ’s nachts als enige arts dienst op een huisartsenpost. De echtgenote van een patiënt met melanoomuitzaaiingen belt in paniek, omdat de situatie van haar man acuut verslechtert. Dan ontwikkelt zich een onaangenaam telefoongesprek. »»
  Reacties: 1 reactie


  Tandarts die borsten ‘aanraakt’

  01-02-2011 |  Een tandarts vat zijn vakgebied ruim op en meent de borsten van zijn patiënte te moeten palperen. De vrouw doet aangifte, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Niet iedereen mag klagen

  25-01-2011 |  Een vrouw, verwikkeld in een juridisch gevecht met haar werkgever, overlegt een verklaring van haar psychiater aan de kantonrechter. Daarin heeft de psychiater in niet mis te verstane bewoordingen geschreven dat de werkgever haar depressie heeft veroorzaakt. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Geen compassie met experimenterende uroloog

  18-01-2011 |  Een uroloog behandelt een vrouw met incontinentieklachten. Hij besluit tot een niet-beproefde behandeling waarover een trial loopt in het ziekenhuis. Dat de vrouw niet aan de inclusiecriteria voldoet, is niet het enige probleem dat zich daarbij voordoet. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Maagklachten: behandeling ‘volgens het boekje’

  12-01-2011 |  Een 55-jarige man met diabetes type 2 komt met maagklachten bij zijn huisarts en dat gebeurt daarna nog heel wat keren. »»
  Reacties: 2 reacties


  Alweer die schriftelijke verklaring

  05-01-2011 |  Hoe goed bedoeld het ook is, geef als behandelend arts geen geneeskundige verklaringen af ten behoeve van eigen patiënten. »»
  Reacties: Plaats een reactie


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd