Incontinent

Publicatie Nr. 51/52 - 23 december 2011
Jaargang 2011
Rubriek Gezien
Auteur Hilde Hoving

Op de polikliniek Urologie verschijnt een patiënt bij wie in 2006 een sfincterprothese is geplaatst vanwege incontinentie na prostatectomie in verband met kanker.

Beeld: auteur Beeld: auteur

Een dergelijke prothese bestaat uit een pomp, een manchet en een drukballon die door middel van slangen met elkaar zijn verbonden en gevuld zijn met een fysiologisch-zoutoplossing. De pomp bevindt zich onderhuids in het scrotum, het manchet rond de bulbaire urethra en de ballon naast de blaas. Het manchet blijft door de drukballon met vloeistof gevuld en drukt op deze manier de urethra dicht. Door in de pomp te knijpen kan de patiënt de vloeistof uit het manchet naar de ballon verplaatsen en vervolgens urineren. Enkele minuten nadien wordt het manchet automatisch door de drukballon gevuld en wordt de urethra weer afgesloten.

Beeld: auteur Beeld: auteur

De prothese heeft de afgelopen jaren naar behoren gefunctioneerd, maar onlangs zijn de incontinentieklachten teruggekeerd. Bij operatieve exploratie blijkt de prothese nog maar amper gevuld. De oorzaak is, zo wordt ontdekt bij het vullen van de prothese na explantatie, een minuscuul lekje in de ballon. Alle onderdelen van de prothese worden vervangen.

Een lekkende ballon is zeer zeldzaam. Het gaat om een mechanisch defect, een probleem dat door de uroloog annex watermanager op eenvoudige wijze opgelost kan worden. Ook bij deze patiënt.

drs. Hilde Hoving,
arts-onderzoeker,
afdeling Urologie,
UMC Groningen

Correspondentieadres:
h.d.hoving@umcg.nl

c.c.: redactie@
medischcontact.nl

Test uzelf!

Bekijk eerst de casussen in de rubriek Wat ziet u? en geef uw kijk op de zaak. Bekijk daarna de uitgewerkte casussen in de rubriek Gezien.

Wat ziet u? | Gezien

 


Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"Dit lijkt gezien de resultaten (2006-2011) een eenvoudige oplossing voor een lastig probleem. Is dat ook zo? Zou er niet analoog aan deze prothese een prothese rond corpora spongiosa aangebracht kunnen worden i.p.v. een balonnetje in de corpora S. om de erectie nog natuurlijker te maken als Viagra/Cialis niet meer tot ondersteuning kan dienen. Pomp met tweevoudige bediening?"

P.W. Blankevoort, Huisarts, WILLEMSTAD CURAÇAO - 06-07-2012 12:14

 

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd