Subscapulaire zwelling

Publicatie Nr. 31/32 - 05 augustus 2011
Jaargang 2011
Rubriek Gezien
Auteur Denice Kamphuis, Menno Raber, Miriam Hoven-Gondrie
Pagina's 1921

Een 66-jarige man, met in de voorgeschiedenis een CABG en een nefrectomie links vanwege niercelcarcinoom, presenteerde zich op onze polikliniek met een groeiende subscapulaire wekedelenzwelling rechts. Patiënt ondervond mechanische klachten van de afwijking, gezien de grootte van de zwelling. Bij lichamelijk onderzoek werd bij anteflexie en abductie van de rechterarm een zwelling met een grootte van 12 centimeter doorsnede gezien, ter hoogte van het rechterschouderblad (zie figuur 1).

figuur 1 figuur 1

Echografie toonde een beeld meest passend bij lipomateus weefsel in de spier. De structuur was niet goed afgrensbaar. Echografisch was niet te differentiëren tussen lipoom en liposarcoom; derhalve werd aanvullend een MRI-scan vervaardigd. Deze toonde tussen de ribben en musculatuur rechts laterodorsaal een min of meer driehoekige zwelling met een doorsnede van 4 x 13 cm, mogelijk passend bij een liposarcoom (zie figuur 2). Links subscapulair was eenzelfde, kleinere zwelling zichtbaar. Naar aanleiding van de MRI-scan is een echogeleide histologische punctie van de zwelling rechts verricht. Deze biopten toonden een beeld passend bij een elastofibroom. In retrospectie is het beeld dat gezien werd bij de echografie en MRI-scan goed passend bij een elastofibroma dorsi. Gezien de mechanische klachten die patiënt ondervond werd, ondanks de benigne pathologie-uitslag, besloten tot excisie van het elastofibroma dorsi rechts. De asymptomatische zwelling links werd ongemoeid gelaten.

figuur 2 figuur 2

Een elastofibroom is een benigne, langzaam groeiende mesenchymale wekedelentumor, die in 99 procent van de gevallen subscapulair gelokaliseerd is (in 10-66% van de gevallen bilateraal). De tumor wordt vaak niet als zodanig herkend en leidt gezien de indrukwekkende klinische verschijningsvorm geregeld tot veel onnodige diagnostiek en onrust. In de DD staat een sarcoom, lipoom, fibroom, hemangioom of fibromatose. Excisie is alleen geïndiceerd bij klachten.

Denice Kamphuis, anios chirurgie
Menno Raber, aios chirurgie
Miriam Hoven-Gondrie, chirurg
Allen werkzaam in Medisch Spectrum Twente, Enschede

Correspondentieadres: m.raber@mst.nl; c.c. redactie@medischcontact.nlTest uzelf!

Bekijk eerst de casussen in de rubriek Wat ziet u? en geef uw kijk op de zaak. Bekijk daarna de uitgewerkte casussen in de rubriek Gezien.

Wat ziet u? | Gezien


Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"Met veel plezier lees ik de rubriek Gezien in medisch Contact.
Wat echter telkens het geval is , is dat de diagnose tot stand komt mede door uitgebreide radiologische onderzoeken en histologische analyse.
Dit betekent dat er op de afdeling PA en Radiologie meerdere collegae uitgebreid bezig zijn geweest om tot een differentiaal diagnose te komen.
Ik vind het dan ook jammer dat deze collegae niet genoemd worden als publicist; het is dus ook niet mogelijk de specifieke specialist te benaderen met een vraag.
In deze tijd van alsmaar toenemende MDO’s past het eigenlijk niet meer om 3 chirurgen te vernoemen en de andere vakgebieden buiten beschouwing te laten.
Ik hoop van ganser harte dat de MDO gedachte zijn weg ook in deze publicaties zal vinden.
"

Ruud K.K. Hoenderop, radioloog (opgeleid in het MST), - 25-08-2011 12:15

 

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd