Gezien

Hier vindt u de oplossingen van de kennistest Wat ziet u?. Oplossingen verschijnen telkens de week nadat de betreffende Wat ziet u?-casus geplaatst is.

 

  > Test uw kennis met 'Wat ziet u?'

  > Stuur zelf een casus in 
     en ontvang het boek Canon van de Geneeskunde!

 


Deze week:

  Wat ziet u?

    26-04-2016 |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Een 86-jarige man presenteert zich met macroscopische hematurie en malaise. Bij lichamelijk onderzoek viel een hypertympane zwelling in de onderbuik op.     

Oplossingen

  Hematurie en een hypertympane zwelling

    26-04-2016 |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Een 86-jarige man, onder andere bekend met diabetes mellitus, werd doorgestuurd naar de SEH in verband met macroscopische hematurie en malaise. Er was sprake van dysurie, loze aandrang, misselijkheid en pijn in de onderbuik.    


  Progressieve inspiratoire stridor

    20-04-2016 |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Een 63-jarige administratief medewerkster komt op het spreekuur van de bedrijfsarts-klinisch arbeidsgeneeskundige.    


  Een vreemde bobbel op een teen

    13-04-2016 |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Een 91-jarige, zeer bescheiden vrouw klaagt over een rare bobbel aan haar grote teen die er al een hele tijd zit. Deze bobbel maakt het inmiddels ook pijnlijk als ze haar schoenen aan wil doen. De bobbel blijkt een waarschijnlijk al een paar jaar niet geknipte teennagel te zijn, die helemaal om de teen heen gekruld zit.    


  Een vrouw met vergrote lymfklieren

    06-04-2016 |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Een 63-jarige administratief medewerkster komt op het spreekuur van de bedrijfsarts-klinisch arbeidsgeneeskundige.    


  Een man met paarsrode nodi op de onderarm

    30-03-2016 |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Een 45-jarige man met een blanco voorgeschiedenis bezocht de polikliniek interne geneeskunde omdat hij verspreid over z’n linkeronderarm niet-pijnlijke, paarsrode, deels schilferende nodi had. De afwijking was sinds 6 maanden progressief aanwezig en aanvankelijk geduid als erythema nodosum.    


  Trommelstokvingers door longtumor

  Trommelstokvingers door longtumor 23-03-2016 |  Een 53 jaar oude man heeft sinds drie maanden toenemende pijn in zijn handen. Zijn vingers zijn gezwollen. Bij lichamelijk onderzoek zien we trommelstokvingers en horlogeglas-nagels »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Complicaties na corticosteroïdeninjectie

  Complicaties na corticosteroïdeninjectie 16-03-2016 |  Een 40-jarige vrouw met blanco voorgeschiedenis bezocht de huisarts wegens een ganglion aan haar rechterhand. De huisarts plaatste een injectie (triamcinolonacetonidesuspensie 0,5 ml à 40 mg). Het ganglion verdween, maar recidiveerde na drie maanden. In overleg met patiënte werd, gezien het gunstige effect van de eerdere behandeling, de injectie eenmaal herhaald (0,75 ml à 40 mg, ingespoten na aspiratie). »»
  Reacties: 1 reactie


  Een zeldzame zwelling in de hals

  Een zeldzame zwelling in de hals 09-03-2016 |  Op de polikliniek KNO zien we een 46-jarige man die al tien jaar een pijnloze zwelling links in de hals heeft die fluctueert in grootte. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Pijn in linkerflank

  Pijn in linkerflank 02-03-2016 |  Een 18-jarige vrouw ondergaat een electieve klassieke tonsillectomie in verband met recidiverende tonsillitiden. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Bij de neus genomen

  Bij de neus genomen 24-02-2016 |  Een 18-jarige vrouw ondergaat een electieve klassieke tonsillectomie in verband met recidiverende tonsillitiden. »»
  Reacties: 4 reacties


  Een vrouw met blaasklachten

  Een vrouw met blaasklachten 17-02-2016 |  Een 56-jarige vrouw met een blanco voorgeschiedenis kwam op de poli urologie in verband met mictie-klachten. Zij gaf ook aan wisselend last te hebben van pijn in de onderbuik en aan beide flanken. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een teen met een tumor

  Een teen met een tumor 10-02-2016 |  Een 45-jarige mannelijke patiënt werd door de dermatoloog verwezen in verband met een rode, pijnlijke, gezwollen vierde teen van zijn rechtervoet. Dit had hij al vier maanden. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Voetballer met pijn aan heup

  Voetballer met pijn aan heup 03-02-2016 |  Een 14-jarige jongen komt op de polikliniek kinderortho-pedie omdat hij sinds tweeënhalve maand progressieve pijnklachten in de rechterheup/-lies heeft, voornamelijk tijdens en na het voetballen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Tintelingen in beide handen

  Tintelingen in beide handen 26-01-2016 |  Een 58-jarige vrouw meldde zich op de polikliniek plastische chirurgie omdat ze sinds geruime tijd tintelingen voelt in beide handen met uitstralende pijn naar haar elleboog en schouder. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Druk op de schouder

  Druk op de schouder 20-01-2016 |  Een 79-jarige vrouw komt bij ons vanwege een hinderlijke progressieve zwelling op de rechterschouder. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  I’ve got you under my skin

  I’ve got you under my skin 13-01-2016 |  Een 29-jarige man keerde terug van zijn vakantie in Gambia met een jeukende en groeiende bult aan zijn onderbeen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Supraventriculaire tachycardie

  Supraventriculaire tachycardie 06-01-2016 |  Een 74-jarige vrouw, bekend met type-2-diabetes en coronair-spasmen, kwam op de Eerste Harthulp vanwege malaise, ontregelde glucosewaarden, palpitaties, dyspneu en pijn op de borst. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Door het stapelbed gezakt

  Door het stapelbed gezakt 09-12-2015 |  Een 35-jarige vrouw kwam op de Spoedeisende Hulp vanwege hevige hoofdpijn. Zij was zeventien weken zwanger van haar derde kind. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een witte wervel

  Een witte wervel 02-12-2015 |  Een 72-jarige vrouw met in de voorgeschiedenis diabetes mellitus, hypertensie en een aantal buikoperaties komt bij de reumatoloog omdat ze sinds drie maanden houdings- en belastingsafhankelijke rugpijn heeft. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Van de glijbaan

  Van de glijbaan 24-11-2015 |  Een 5-jarig meisje komt op de SEH vanwege een pijnlijke rechterwijsvinger, nadat deze klem heeft gezeten terwijl zij van de glijbaan naar beneden gleed. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een vrouw met een zwelling in de buik

  Een vrouw met een zwelling in de buik 11-11-2015 |  Een 83-jarige vrouw wordt door de huisarts verwezen naar de gynaecoloog vanwege al langer bestaande wisselende buikpijnklachten in de linkerflank. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Rapunzel en Pinokkio

  Rapunzel en Pinokkio 04-11-2015 |  Een 17-jarige vrouw bezocht het spreekuur vanwege een hevig jeukende zwelling aan haar vijfde teen. De zwelling was ontstaan tijdens haar vakantie in Brazilië, waar zij regelmatig op teenslippers had gelopen, onder andere tijdens een bezoekje aan een boerderij. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een jeukend souvenir aan de voet

  Een jeukend souvenir aan de voet 27-10-2015 |  Een 17-jarige vrouw bezocht het spreekuur vanwege een hevig jeukende zwelling aan haar vijfde teen. De zwelling was ontstaan tijdens haar vakantie in Brazilië, waar zij regelmatig op teenslippers had gelopen, onder andere tijdens een bezoekje aan een boerderij. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een bijwerking van limonadesiroop

  Een bijwerking van limonadesiroop 21-10-2015 |  Een vrolijk meisje van 14 maanden presenteerde zich op de spoedeisende hulp vanwege sinds twee opeenvolgende dagen pikzwarte ontlasting (zie foto) zonder bijkomende gastro-intestinale klachten. »»
  Reacties: 1 reactie


  Druppels in het brein na hoofdwond

  Druppels in het brein na hoofdwond 14-10-2015 |  Een 49-jarige man werd door de huisarts naar de Spoedeisende Hulp verwezen in verband met oedemen aan beide enkels. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Dikke, rode enkels

  Dikke, rode enkels 07-10-2015 |  Een 49-jarige man werd door de huisarts naar de Spoedeisende Hulp verwezen in verband met oedemen aan beide enkels. »»
  Reacties: 5 reacties


  Ivoren wachters en een vergeten ziekte

  Ivoren wachters en een vergeten ziekte 30-09-2015 |  Een 74-jarige vitale dame met een blanco voorgeschiedenis, komt naar de spoedeisende hulp met koorts; ze is bovendien verward. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een abces in een litteken

  Een abces in een litteken 23-09-2015 |  Een 73-jarige man kwam naar de spoedeisende hulp omdat hij sinds twee weken progressieve pijn in de bovenbuik en koorts had. De voorgeschiedenis vermeldde epilepsie, een coronary-artery bypass graft (CABG) en ... »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Frontaal infarct in de linkerhemisfeer

  Frontaal infarct in de linkerhemisfeer 15-09-2015 |  Een 68-jarige vrouw zonder relevante voorgeschiedenis kwam op de spoedeisende hulp omdat haar gedrag was veranderd en ze af en toe door haar rechterbeen zakte. Dit was de doktersassistente in de huisartsenpraktijk opgevallen toen de vrouw daar was om een aanvraag voor bloedonderzoek op te halen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een neonaat met cysten in een cyste

  Een neonaat met cysten in een cyste 09-09-2015 |  Bij een vrouw met zwangerschapsdiabetes werd op de 20-wekenecho een cys-teuze afwijking links in het abdomen van het kind vastgesteld. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Von meyenburg-complexen

  Von meyenburg-complexen 02-09-2015 |  Een 37-jarige vrouw heeft pijnklachten rechtsonder in de buik. Ze is bekend met de polycystische nierziekte. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een Afrikaanse teek

  Een Afrikaanse teek 26-08-2015 |  Op het spreekuur begin april meldde zich een 52-jarige dame. Ze presenteerde zich met enkele maculo-papuleuze huidafwijkingen in de rechterknieholte ... »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Afwijkende stand van de benen

  Afwijkende stand van de benen 12-08-2015 |  Een 60-jarige vrouw meldt zich op de Spoedeisende Hulp omdat Een 14-jarige vrouw met milde spastische, bilaterale cerebrale parese door periventriculaire leukomalacie bij prematuriteit in de voorgeschiedenis, werd naar ons verwezen vanwege pijnklachten in beide benen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  ‘Alle gekheid op een stokje’

  ‘Alle gekheid op een stokje’ 29-07-2015 |  Een 60-jarige vrouw meldt zich op de Spoedeisende Hulp omdat ze sinds een week last heeft van obstipatie en pijn in de rechteronderbuik met daarbij misselijkheid. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Trombosearm

  Trombosearm 15-07-2015 |  Een man kwam op het spreekuur met klachten aan de linkerarm. Een week geleden was de hond, die was aangelijnd, weggerend en had een ruk aan de arm gegeven. »»
  Reacties: 1 reactie


  Een zeldzame oorzaak van ileus

  Een zeldzame oorzaak van ileus 23-06-2015 |  Een 74-jarige vrouw met een uterusextirpatie en appendectomie in haar voorgeschiedenis, kwam op de SEH omdat ze sinds vier dagen last had van misselijkheid, braken en diffuse buikpijn. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Bijzondere hoofdpijn en duizeligheid

  Bijzondere hoofdpijn en duizeligheid 16-06-2015 |  Een 34-jarige vrouw kwam op de polikliniek neurologie omdat ze al vier maanden aanvallen van duizeligheid had. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Verward door geperforeerd duodenum

  Verward door geperforeerd duodenum 10-06-2015 |  Op de polikliniek urologie kwam een 78-jarige vrouw die bloed en slijm bij haar urine had gezien. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Bloed en slijm bij de urine

  Bloed en slijm bij de urine 03-06-2015 |  Op de polikliniek urologie kwam een 78-jarige vrouw die bloed en slijm bij haar urine had gezien. »»
  Reacties: 2 reacties


  Hypoglykemieën en een micropenis

  Hypoglykemieën en een micropenis 27-05-2015 |  Een à terme neonaat heeft diepe hypoglykemieën en ontwikkelt ernstige hypotensie waarvoor frequente intravasale vulling en cardiotonica geïndiceerd zijn. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Los eindje

  Los eindje 20-05-2015 |  Een 55-jarige man bezoekt de Spoedeisende Hulp in verband met koliekpijnen en macro-scopische hematurie. »»
  Reacties: 4 reacties


  Dubbele liesbreuk

    13-05-2015 |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Een 55-jarige man bezoekt de Spoedeisende Hulp in verband met koliekpijnen en macro-scopische hematurie.    


  Microcalcificaties

  09-05-2015 |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Oktober 2014 wordt een vrouw van 51 jaar doorverwezen via het bevolkingsonderzoek op borstkanker naar onze mammapolikliniek.    


  Een pijnlijk onderbeen

  Een pijnlijk onderbeen 29-04-2015 |  Een 64-jarige vrouw met reuma gebruikt sinds 14 jaar een lage dosis prednisolon en metho­trexaat. Omdat ze osteopenie heeft, krijgt zij ook al 12 jaar calcium, vitamine-D-suppletie en de laatste 5 jaar alendronine­zuur. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een beklemde navelbreuk

  Een beklemde navelbreuk 22-04-2015 |  Op de spoedeisende hulp zien we op verzoek van de huisarts een 10 maanden oude peuter die sinds twee dagen spuugt en niet wil eten. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een kwart fles toiletreiniger

  Een kwart fles toiletreiniger 15-04-2015 |  Op de SEH zagen wij een slecht verzorgde man die bij eerste onderzoek ABCDE-stabiel was. Hij vertelde dat hij twee uur geleden een kwart fles toiletschoonmaakmiddel had ingenomen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Knoeien met knoflook

  Knoeien met knoflook 08-04-2015 |  Een 8-jarig meisje komt op verzoek van de vertrouwensarts bij de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) omdat ze sinds vier dagen huidafwijkingen op de billen heeft. »»
  Reacties: 2 reacties


  Giga-aneurysma

  Giga-aneurysma 01-04-2015 |  Op de Spoedeisende Eerste Hulp zien we een obees 12- jarig meisje. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een obees meisje met pijn in de knie

  Een obees meisje met pijn in de knie 25-03-2015 |  Op de Spoedeisende Eerste Hulp zien we een obees 12- jarig meisje. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Lucht in de galwegen

  Lucht in de galwegen 18-03-2015 |  Een 74-jarige man komt ’s nachts op de spoedeisende hulp omdat hij sinds die avond koorts met koude rillingen en pijn rechtsboven in de buik heeft. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Uitval na drugsgebruik

  Uitval na drugsgebruik 11-03-2015 |  Een 32-jarige man komt op de SEH vanwege acuut ontstane zwakte en pijn van de benen tijdens het uitgaan. »»
  Reacties: 1 reactie


  Schedelfractuur als fietsventiel

  Schedelfractuur als fietsventiel 04-03-2015 |  Een 67-jarige man is op de Spoedeisende Hulp gezien na een val van de trap waarna hij enkele seconden het bewustzijn heeft verloren. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Afgebroken Port-a-Cath

  Afgebroken Port-a-Cath 25-02-2015 |  Een 27-jarige Indonesische man met blanco voorgeschiedenis werd verwezen naar de polikliniek urologie omdat hij een sinds drie maanden bestaande progressieve zwelling van het scrotum had. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een scrotaal abces

  Een scrotaal abces 18-02-2015 |  Een 27-jarige Indonesische man met blanco voorgeschiedenis werd verwezen naar de polikliniek urologie omdat hij een sinds drie maanden bestaande progressieve zwelling van het scrotum had. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Niet voor arachnofoben

  Niet voor arachnofoben 11-02-2015 |  Ik ben behalve de auteur ook de patiënt in deze casus. Dit klinische beeld is erg specifiek voor de diagnose, die overigens erg zeldzaam is in Europa. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een 84-jarige man met haematemesis

  Een 84-jarige man met haematemesis 05-02-2015 |  Een 84-jarige man is thuis gecollabeerd en heeft bloed opgegeven. Hij is ingestuurd in verband met een verdenking op een maagbloeding »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Dubbele diagnose na pijn in de buik

  Dubbele diagnose na pijn in de buik 28-01-2015 |  Een 31-jarige man uit Sierra Leone komt op de Spoedeisende Hulp omdat hij sinds drie maanden een continue, zeurende pijn in de rechteronderbuik en rechterflank voelt met daarbij rectaal helderrood bloedverlies. »»
  Reacties: 1 reactie


  Een opgeblazen gezicht

  Een opgeblazen gezicht 21-01-2015 |  Een 64-jarige vrouw werd door de huisarts verwezen naar de polikliniek dermatologie vanwege een verdenking op angio-oedeem. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Jongetje met buikpijn

  Jongetje met buikpijn 14-01-2015 |  Een 6-jarige jongen komt bij de kinderchirurg vanwege recidiverende buikpijn. »»
  Reacties: 1 reactie


  Een snurkende neonaat

  Een snurkende neonaat 07-01-2015 |  Na een ongecompliceerde voldragen zwangerschap wordt spontaan een meisje geboren met een goede start (apgar-scores 8/10/10). Post partum ontwikkelt zij zuurstofbehoefte en bij onrust een snurkende ademhaling met forse intrekkingen sternaal en intercostaal, wat wijst op bovensteluchtwegobstructie. »»
  Reacties: Plaats een reactie


Terug naar boven

Eerdere afleveringen:Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd