MCtv Uitgelicht 2011

 In MCtv Uitgelicht belichten we wekelijks één van de artikelen uit Medisch Contact.


Uitgelicht 2013 | Uitgelicht 2012 | Uitgelicht 2011 | Uitgelicht 2010


  Gestolde kennis

  Gestolde kennis 21-12-2011 |  Eeuwenlang hebben de elementen aarde, water, lucht en vuur de wetenschap beziggehouden. In zijn Over de natuur beschreef arts, filosoof en dichter Empedocles zo’n vierenhalve eeuw voor christus dat alles in onze wereld werd gevormd uit deze elementen onder invloed van de tegengestelde krachten liefde en strijd. »»


  Opsporing chronische hepatitis B loont

  Opsporing chronische hepatitis B loont 14-12-2011 |  De behandelmogelijkheden van chronische hepatitis B zijn verbeterd; toch is de sterfte aan deze ziekte niet gedaald. Dat komt omdat dragers van het virus vaak pas ontdekt worden als het te laat is. »»


  Diagnose dementie moet eerder

  Diagnose dementie moet eerder 07-12-2011 |  Video - Patiënten, en ook hun mantelzorgers, willen het graag weten als dementie in het verschiet ligt. Maar veel artsen willen hun patiënten deze diagnose besparen. Een keuze die niet aan hen is. »»


  Labtaal moet eenduidig zijn

  Labtaal moet eenduidig zijn 30-11-2011 |  Video - Even een kruisje zetten en klaar lijkt de aanvraag voor het labonderzoek. Maar omdat niet iedereen met dezelfde termen ook hetzelfde bedoelt, gaat het dikwijls mis. »»


  Concentreren met oog voor de patiënt

  Concentreren met oog voor de patiënt 23-11-2011 |  Video - Concentratie kan chronisch zieken voor problemen stellen. Vier ziekenhuizen in Oost-Brabant hebben een manier gevonden om hun krachten te bundelen op het gebied van MS-zorg, zonder nadelen voor de patiënten. »»


  Eicelvitrificatie: dilemma’s te over

  Eicelvitrificatie: dilemma’s te over 17-11-2011 |  Video - Veel vrouwen kiezen voor eicelvitrificatie, omdat ze single zijn of eerst carrière willen maken. Vanwege die sociale indicatie draaien ze zelf voor de kosten op en kunnen ze maar bij weinig ivf-klinieken terecht. »»


  Levenseindekliniek is noodzaak

  Levenseindekliniek is noodzaak 10-11-2011 |  Video - Voor hulp bij zelfdoding biedt de wet meer ruimte dan de gemiddelde arts neemt. Veel patiënten die verzoeken om levensbeëindiging, krijgen daardoor nul op het rekest. Voor hen biedt de levenseindekliniek letterlijk en figuurlijk een uitweg. »»


  Borstkanker; Ziek, bloot en kwetsbaar

  Borstkanker; Ziek, bloot en kwetsbaar 25-10-2011 |  Video - Amper bekomen van de diagnose, wordt een borstkankerpatiënt bevoeld en halfbloot in behandelkamers achtergelaten. Dat kan menselijker. »»


  Kindermishandeling slim te lijf

  Kindermishandeling slim te lijf 20-10-2011 |  Video - Het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft goede ervaringen opgedaan met een gespecialiseerd kindermishandelingsteam. Drie casussen laten zien dat het team snel en effectief handelt bij vermoedens van mishandeling. »»


  Innoveren gaat met vallen en opstaan

  Innoveren gaat met vallen en opstaan 13-10-2011 |  Video - Bij de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden zijn risico’s niet volledig te vermijden. Als de zorgverzekeraars dat wel eisen, zetten ze een rem op de medische vooruitgang. »»


  Verbeelden, ontleden en interpreteren

  Verbeelden, ontleden en interpreteren 05-10-2011 |  Video - De medische collecties van de UvA, museum Vrolik en de KNMG zijn samengebracht in de tentoonstelling ‘De ontdekking van de mens. Anatomie verbeeld’. In drie zalen is te zien hoe mensen door de eeuwen heen het menselijk lichaam hebben verbeeld, ontleed en geïnterpreteerd. »»


  Chronische liespijn onderschat probleem (video)

  Chronische liespijn onderschat probleem (video) 28-09-2011 |  Video - Chronische pijnklachten na een liesbreukoperatie of Pfannenstiel-incisie komen vaak voor. Artsen plakken daar geregeld het stempel ‘psychisch’ op, terwijl de klachten met een neurectomie blijvend verholpen kunnen worden. »»


  Valpreventie zonder onrustband (video)

  Valpreventie zonder onrustband (video) 21-09-2011 |  Video - Het fixeren op bed van verwarde patiënten voorkomt valpartijen, maar veroorzaakt vaak weer andere ongelukken. Soms zelfs met dodelijk afloop. Het Amphia Ziekenhuis onderzocht waar het fout gaat bij gebruik van vrijheidsbeperkende interventies. »»


  Therapie via internet (video)

  Therapie via internet (video) 14-09-2011 |  Video - E-health heeft de toekomst. Tenminste, als je de trendsetters in de ggz moet geloven. Maar hoe het eigenlijk in zijn werk gaat, weet niet iedereen. Een blik achter het scherm van de e-hulpverleners. Inclusief aansporing om zelf eens te gaan mailen met patiënten. »»


  Operatiekamer te huur (video)

  Operatiekamer te huur (video) 08-09-2011 |  Video - Het ok-complex is een cruciaal, maar ook zeer kapitaalintensief onderdeel van het ziekenhuis. Een manier om de kosten te reduceren in deze tijden van bezuinigingen, is de operatiekamers te outsourcen. »»


  Dronken rijden gefundeerd te lijf (video)

  Dronken rijden gefundeerd te lijf (video) 31-08-2011 |  Video - Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) laat jaarlijks duizenden keuringen verrichten vanwege vermoedelijk alcoholmisbruik. Om zorgvuldiger en beter onderbouwd een diagnose te kunnen stellen, is voor deze keuringen een richtlijn ontwikkeld. »»


  Moe na een gastric bypass (video)

  Moe na een gastric bypass (video) 18-08-2011 |  Video - Roux-en-Y gastric bypass is een veel toegepaste behandeling van morbide obesitas. Na deze operatie klagen patiënten echter wel over moeheid. Dat kan samenhangen met een vitamine B12-tekort. Vitamine B12-toediening verdient daarom aandacht van behandelaars en zorgverzekeraars. »»


  Moedersterfte blijft zorgenkind (video)

  Moedersterfte blijft zorgenkind (video) 03-08-2011 |  Video - Jos van Roosmalen vertelt met compassie over de moedersterfte en het dagelijks schenden van de rechten van vrouwen in de verloskamers van Afrika. »»


  Verzekeraar-eigenaar was ooit oké (video)

  Verzekeraar-eigenaar was ooit oké (video) 20-07-2011 |  Video - Tachtig jaar geleden maakte niemand zich druk over winsten in de zorg en zorgverzekeraars die ziekenhuizen, praktijken en apotheken bezaten. Vandaag de dag rust er een banvloek op. Dat heeft alles te maken met schaalvergroting en de daardoor onvermijdelijke regulering in de zorg. »»


  Snellere zorg, beter herstel (video)

  Snellere zorg, beter herstel (video) 13-07-2011 |  Video - Zorgverleners in ziekenhuizen zouden meer moeten werken met procesbeschrijvingen. Een stappenplan rondom het proces van trombolyse leverde in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam veel winst op voor patiënten met een acuut herseninfarct. »»


  Het raadsel van de uterusextirpatie (video)

  Het raadsel van de uterusextirpatie (video) 06-07-2011 |  Video - Als wordt besloten om de baarmoeder te verwijderen, gebeurt dat in een Nederlands ziekenhuis doorgaans abdominaal of vaginaal. De laparoscopische methode wint maar moeizaam terrein. »»


  De ic-patiënt behoeft nazorg

  De ic-patiënt behoeft nazorg 29-06-2011 |  Video - Patiënten die aan de beademing hebben gelegen op de intensive care kunnen daar nog lang nadelige gevolgen van ondervinden. Die worden echter vaak niet als zodanig herkend. Het AMC en Tergooiziekenhuizen bieden hiervoor een oplossing. »»


  Zórg voor illegalen

  Zórg voor illegalen 23-06-2011 |  Video - Als de PVV haar zin krijgt, wordt het illegalen in Nederland aan alle kanten moeilijker gemaakt. Dat zal negatieve gevolgen hebben voor hun nu al beperkte toegang tot de gezondheidszorg. Terwijl er goede medische argumenten zijn om die toegang juist te verbeteren. Ivan Wolffers aan het woord. »»


  Eerst op cursus, dan de dienst in

  Eerst op cursus, dan de dienst in 15-06-2011 |  Video - Assistenten zijn vaak onvoldoende voorbereid op acute situaties. Het AMC ontwikkelde daarom voor hen een verplichte cursus acute opvang. De deelnemers zijn enthousiast, en ook de achterwacht is er blij mee. »»


  Gun patiënt zijn einde

  Gun patiënt zijn einde 08-06-2011 |  Video - Ambulancehulpverlener Erik van Engelen heeft er steeds meer moeite mee om terminale patiënten naar het ziekenhuis te vervoeren. Hij pleit ervoor om deze mensen rustig thuis te laten sterven en niet te belasten met zo’n – vaak laatste – transport. »»


  Kruiden aan banden

  Kruiden aan banden 01-06-2011 |  Video - De Europese regeling voor traditionele kruidenmiddelen is, na een lange aanloop, sinds 1 mei definitief van kracht. In Nederland hebben twaalf van deze middelen een registratie gekregen. De rest is vanaf nu in de ban. »»


  Echo hoort in het basispakket

  Echo hoort in het basispakket 25-05-2011 |  Video - De echo tussen de 11de en 14de week van de zwangerschap moet voor álle vrouwen in het basiszorgpakket worden opgenomen. Dit echoscopische onderzoek geeft – naast een kansberekening op downsyndroom, trisomie 18 en trisomie 13 – vroegtijdig informatie over ernstige afwijkingen van de foetus. »»


  Waarneemtarieven, van 75 tot 95 euro

  Waarneemtarieven, van 75 tot 95 euro 16-05-2011 |  Video - De LHV mag sinds begin dit jaar geen basistarief voor waarneming meer afgeven. De Tarievenmonitor, een halfjaarlijks uitgevoerd onderzoek onder huisartsen, brengt de gemiddelde uurtarieven per provincie in kaart. »»


  Spel als middel

  Spel als middel 12-05-2011 |  Video - Games zijn heel geschikt om bijvoorbeeld een laparoscopische operatie te oefenen of om motorische vaardigheden te trainen. Zowel de dokter als de patiënt heeft er baat bij. »»


  Waarom de aios afhaakt

  Waarom de aios afhaakt 06-05-2011 |  Video - Aiossen die coaching vroegen of voortijdig stopten met de opleiding. Onderzoek laat onder meer zien dat de aiossen zich eenzaam voelen. »»


  'Te weinig aandacht voor de boefjes'

  'Te weinig aandacht voor de boefjes' 29-04-2011 |  Video - Medisch historicus Mart van Lieburg werkt aan een ambitieus overzichtswerk over artsen in de oorlog. Ter gelegenheid van de meidagen licht hij alvast een tipje van de sluier op. ‘De officiële geschiedschrijving behoeft een correctie.’ »»


  Wie wordt er nog forensisch arts?

  Wie wordt er nog forensisch arts? 22-04-2011 |  Video - Aangetrokken door spannende detectiveseries als Silent Witness en CSI, droomt menige jongere van een enerverende toekomst als forensisch arts of patholoog. Maar in de praktijk schrikt de zware en dure opleiding toch af en is de instroom klein. »»


  Rol SCEN-arts te ruim opgevat

  Rol SCEN-arts te ruim opgevat 15-04-2011 |  Video - ‘Euthanasie? Help! Snel SCEN-consultatie aanvragen.’ Dit lijkt de denkwijze van sommige behandelend artsen die een verzoek om levensbeëindiging krijgen. Ze slaan echter een belangrijke stap over, waardoor de rol van de SCEN-arts onbedoeld steeds verder uitdijt. »»


  Tien jaar genoomkennis

  Tien jaar genoomkennis 08-04-2011 |  Video - De ontrafeling van het menselijk genoom wekte hoge verwachtingen. Toch zijn er nu minder medische doorbraken dan in de jaren zestig. Wat heeft de genoomkennis ons opgeleverd? »»


  Online training voor chronisch zieke

  Online training voor chronisch zieke 30-03-2011 |  Video - Leven met een chronische aandoening gebeurt vooral buiten het gezichtsveld van de dokter. Daarom ontwikkelde het UMC Utrecht online zelfmanagementtrainingen: één voor mensen met eczeem en één voor voedselallergiepatiënten. »»


  Ziekenhuiszorg buiten kantooruren

  Ziekenhuiszorg buiten kantooruren 25-03-2011 |  Video - De kwaliteit van zorg in het ziekenhuis staat in de avond, nacht en het weekend altijd onder druk. De afdeling Inwendige Geneeskunde van het AMC bedacht niet alleen een aantal praktische verbeteringen, maar bracht deze ook in korte tijd in praktijk. »»


  Inloop-CT blijkt succes

  Inloop-CT blijkt succes 18-03-2011 |  Video - Ziekenhuis Rijnstate heeft sinds een jaar de afspraken (en lange wachttijden!) voor CT-onderzoek afgeschaft. Patiënten kunnen er zo binnenlopen voor een scan. Aan dit resultaat zijn wel de nodige inspanningen en hobbels voorafgegaan. »»


  App op recept

  App op recept 09-03-2011 |  Video - Volgens marktonderzoekers gaan aanbieders van zorg gezondheidsapps op de markt brengen. De zorg kan dan zelf het kaf van het koren scheiden, want de kwaliteit van gezondheidsapps is wisselend. Maar een app maken kost veel tijd. »»


  Combinaties van drugs vaak het ergst

  Combinaties van drugs vaak het ergst 02-03-2011 |  VideoDoor gebruik van drugs zoals GHB en XTC komen mensen regelmatig in gezondheidsproblemen. Incidenten komen vooral voor bij jonge mannen. Een monitor van het Trimbos-instituut houdt de trends bij voor hulpverleners en beleidsmakers. »»


  'Het is de wil van Allah'

  'Het is de wil van Allah' 23-02-2011 |  Video - Zoals de goudvis zich onbewust is van het water waarin hij zwemt, zo zijn hulpverleners zich vaak onbewust van hun eigen cultuur. Bij de zorg voor terminale patiënten kan dit conflicten veroorzaken. Want de ‘moderne’ visie op de dood die veel zorgverleners hebben, is er maar één van vele. »»


  Huisartsen oefenen met rampenplan

  Huisartsen oefenen met rampenplan 18-02-2011 |  Video - Bij een acute ramp of de uitbraak van een infectieziekte was eigenlijk nooit een duidelijke taak weggelegd voor de huisarts. Daar begint nu verandering in te komen. De huisartsenpost in Gouda ontwikkelde een rampenplan en ging ermee aan de slag. »»


  Minister Schippers: 'Laten we elkaar niet de tent uitvechten'

  Minister Schippers: 'Laten we elkaar niet de tent uitvechten' 11-02-2011 |  Video - Edith Schippers mag als enige minister groeien in crisistijd. Ze wil snel naar beloning voor prestatie en vindt het zuur dat ze miljoenen moet terugvorderen van huisartsen, medisch specialisten en ziekenhuizen. ‘Een systeemfout, en niet de schuld van de radiologen.’ »»


  Veel werkverzuim door duizeligheid

  Veel werkverzuim door duizeligheid 04-02-2011 |  Video - Het is hinderlijk, maar verder tamelijk onschuldig. Dat krijgen duizelige patiënten vaak te horen van hun arts. Onderzoek van het Apeldoorns Duizeligheidscentrum laat echter zien dat duizeligheid wel degelijk schade kan aanrichten. »»


  Pijn en het brein

  Pijn en het brein 28-01-2011 |  Video - Chronische pijn komt steeds vaker voor, maar wordt nog te eenzijdig benaderd vanuit ofwel de somatische ofwel de psychische invalshoek. Hoewel bekend is dat het centrale zenuwstelsel hierbij een belangrijke rol kan spelen, wordt met die wetenschap in de praktijk nog weinig gedaan. »»


  ADHD zeker geen modegril

  ADHD zeker geen modegril 19-01-2011 |  Video - ADHD is een modediagnose die artsen veel te gemakkelijk stellen. Regelmatig verschijnen er berichten met die strekking in de media. Ze leiden tot onzekerheid bij patiënten, en tot het onterecht stopzetten van de medicatie, met disfunctioneren tot gevolg. Tijd voor nuancering. »»


  Opvang van moeder en kind beter samen

  Opvang van moeder en kind beter samen 14-01-2011 |  Video - Vrouwen die na de bevalling psychiatrische opvang nodig hebben, worden meestal gescheiden van hun pasgeboren baby. Voor moeder en kind is dat niet goed. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis heeft goede opvang geregeld, maar door gebrek aan geld staan de bedjes leeg. »»


  Het jaar van...

  Het jaar van... 07-01-2011 |  Video Advocaten, rechters, NZa en overheid, of toch de professionals in de zorg? Wie gaat het winnen in 2011? »»


MCtv Uitgelicht video's 2010 »»

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd