Reacties
geneesmiddelen

Labwaarden verhogen medicatieveiligheid

3 reacties

onderzoek

Acute patiënten gebaat bij goede beschikbaarheid labuitslagen

Medicatieverificatie bij acuut opgenomen patiënten geeft geregeld aanleiding om labwaardes te controleren. Die moeten dan wel beschikbaar zijn. Het Kennemer Gasthuis zocht uit of dit het geval was.

Discrepanties tussen opname- en thuismedicatie komen voor bij 10 tot 62 procent van de ziekenhuisopnames.1-3 Omdat dergelijke verschillen schade kunnen veroorzaken, stelt de richtlijn Medicatieoverdracht in de keten dat binnen 24 uur na opname, overplaatsing en ontslag een actueel en betrouwbaar medicatieoverzicht beschikbaar moet zijn.4 Daarnaast is het in veel ziekenhuizen inmiddels gebruikelijk om medicatieverificatie uit te voeren. Daarbij wordt na overleg met de patiënt vastgesteld welke medicatie hij of zij daadwerkelijk gebruikt.

Het belang van medicatieverificatie voor de medicatieveiligheid is in talloze studies aangetoond.5-8 In hoeverre laboratoriumgegevens hierbij een rol spelen, is echter niet onderzocht. Daarom evalueren wij aan de hand van een onderzoek de behoefte aan en beschikbaarheid van laboratoriumuitslagen bij medicatieverificatie van acuut opgenomen patiënten.



Casus

Een 71-jarige vrouw, bekend met epilepsie, hypertensie en hartfalen, wordt met spoed opgenomen wegens een verwaarloosde pneumonie. De apothekersassistente heeft bij opname op de Algemene Opname Afdeling een verificatiegesprek met patiënte en haar dochter en komt tot het volgende actueel medicatieoverzicht:

• carbamazepine CR 400 mg 2 dd 1

• furosemide 40 mg 1 dd 1

• losartankalium 50 mg 1 dd 1

• digoxine 0,125 mg 1 dd 1

Bij invoering van de medicatiegegevens in het elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) genereert het systeem een bewakingsmelding: er is kans op hyponatriëmie als gevolg van de interactie tussen carbamazepine en furosemide (G-standaardnummer 6327). De apotheker controleert daarom of er recentelijk natrium is bepaald. Deze uitslag is sinds één week voor opname beschikbaar en bedraagt 138 mmol/l.

Ter ondersteuning van een veilig geneesmiddelengebruik worden tevens de in gebruik zijnde geneesmiddelen afzonderlijk beoordeeld op behoefte aan laboratoriumuitslagen (geneesmiddelgerichte benadering). De apotheker gaat na of MDRD (vanwege losartankalium en digoxine) en kalium (vanwege losartan-kalium en digoxine) recentelijk zijn bepaald, hetgeen niet het geval blijkt. De apotheker adviseert daarom de behandelend arts MDRD en kalium te laten bepalen.



Bewakingssignalen
De studie is uitgevoerd in 2011 op de Algemene Opname Afdeling (AOA) van het Kennemer Gasthuis te Haarlem, waar de spoedopnames plaatsvinden voor de specialismen chirurgie, longen, neurologie en interne/mdl. Het betreft een retrospectieve, niet-interventiestudie, waarbij assistenten van de ziekenhuisapotheek verantwoordelijk waren voor de medicatie-verificatie bij acute ziekenhuisopnames.

Apothekersassistenten vroegen het overzicht van de thuismedicatie op bij de apotheek van de patiënt, beoordeelden eventueel meegenomen geneesmiddelen en voerden verificatiegesprekken met de patiënt en mantelzorgers. Zij voerden de gegevens over medicatie, contra-indicaties, indicaties, allergieën en overgevoeligheden in het elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) in en voorzagen de behandelend arts van een actueel medicatieoverzicht. De bewakingssignalen gegenereerd op basis van de G-standaard (een elektronisch bestand van alle producten die de apotheek levert, red.) werden door de apotheker beoordeeld en waar nodig besproken met de arts.9

Twee ziekenhuisapothekers beoordeelden voorts de beschikbaarheid van laboratoriumwaarden ter ondersteuning van een veilig geneesmiddelengebruik. Dit deden zij bij elk bewakingssignaal dat op basis van de G-standaard bij medicatie-invoer in het EVS werd gegenereerd en tevens bij beoordeling van alle in gebruik zijnde geneesmiddelen per patiënt (geneesmiddelengerichte benadering). De casus maakt duidelijk hoe dit werkte in de praktijk (zie blauwe kader boven). Bij de bewakingssignalen werd van alle laboratoriumwaarden waar behoefte aan bestond nagegaan of deze beschikbaar waren. Het geneesmiddelgerichte onderzoeksdeel beperkte zich tot MDRD (modification of diet in renal disease), LDL-, HDL- en totaal-cholesterol, kalium, international normalized ratio (INR), creatinekinase (CK), ijzer (Fe) en glucose. Indien de benodigde labwaarde tot zes maanden vóór het opnamegesprek bepaald was, werd deze als beschikbaar beschouwd.

Resultaten
Tussen 20 april en 10 juni 2012 zijn 647 medicatieverificatiegesprekken gevoerd. Van vijftig willekeurig gekozen gesprekken zijn de gegevens geanalyseerd. Hierbij genereerden 264 receptregels 94 bewakingssignalen volgens de G-standaard en 31 volgens de geneesmiddelgerichte benadering. Dit komt neer op een prevalentie van respectievelijk 1,9 en 0,6 bewakingssignalen per patiënt.

Bij circa 80 procent van de bewakingsmeldingen waarvoor behoefte bestond aan een laboratoriumwaarde, blijkt deze beschikbaar. Dit gold zowel voor de signalen op basis van de G-standaard als voor de geneesmiddelgerichte benadering.

Contra-indicaties veroorzaakten het meest frequent een bewakingssignaal volgens de G-standaard. Indien bij melding van een contra-indicatie voor een geneesmiddel behoefte bestond aan een laboratoriumwaarde, bleek deze in alle gevallen beschikbaar. Bij de geneesmiddelgerichte benadering was het vaakst behoefte aan een MDRD-waarde en het minst vaak aan een cholesteroluitslag. In de vijftien voorkomende gevallen bleek de MDRD-waarde bij dertien patiënten bekend.

Medicatieveiligheid
Momentane beschikbaarheid van laboratoriumuitslagen faciliteert de interpretatie van bewakingssignalen doordat minder vaak overleg met de voorschrijver nodig is, draagt bij aan stroomlijning van het opnameproces en bevordert de medicatieveiligheid van de acute patiënt. Inzage in laboratoriumuitslagen verdient derhalve een vaste plek bij de medicatieverificatie van acuut opgenomen patiënten. Bovendien dient de verificatie bij voorkeur plaats te vinden op een locatie waar tevens de laboratoriumuitslagen van de patiënt beschikbaar zijn.

Er zijn ons geen literatuurgegevens bekend om de score van 80 procent te duiden. Het resultaat van ons onderzoek suggereert dat potentieel conflicterend geneesmiddelgebruik dikwijls vóór de opname (mede) wordt bewaakt aan de hand van laboratoriumuitslagen. Anderzijds is het denkbaar dat het ontbreken of veronachtzamen van een laboratoriumuitslag bijdraagt aan de reden van de spoedopname. Voor die patiëntencategorie lijkt verhoging van de medicatieveiligheid eenvoudig realiseerbaar.


Annemarie Eldering-Heldens, destijds ziekenhuisapotheker in opleiding, Stichting Apotheek der Haarlemse Ziekenhuizen, Haarlem, momenteel ziekenhuisapotheker, Apotheek Gemini Ziekenhuis, Den Helder

Sjoerd Verweij, ziekenhuisapotheker, Stichting Apotheek der Haarlemse Ziekenhuizen, Haarlem

Martijn Weisfelt, neuroloog en medisch manager Algemene Opname Afdeling Kennemer Gasthuis, Haarlem

Correspondentieadres: sverweij@sahz.nl; c.c.: redactie@medischcontact.nl

Geen belangenverstrengeling gemeld.



Zie ook

Voetnoten

1. Tam VC, Knowles SR, Cornish PL, et al. Frequency, type and clinical importance of medication history errors at admission to hospital: a systematic review. CMAJ 2005; 173: 510-5.
2. Cornish PL, Knowles SR, Marchesano R, et al. Unintended medication discrepancies at the time of hospital admission. Arch Intern Med 2005; 165: 424-9.
3. Mulder FPh, Verweij SL, Van der Hoeven RTM. Invloed van een opnamegesprek door een apotheker op medicatiediscrepanties bij opname. PW Wetenschappelijk Platform 2; 2008: 86-9.
4. Praktijkgids VMS veiligheidsprogramma. Medicatieverificatie bij opname en ontslag.
5. Vira T, Colquhoun M, Etchells EE. Reconcilable differences: correcting medication errors at hospital admission and discharge. Qual Saf Health Care 2006; 15(2): 122-6.
6. Cornu P, Steurbaut S, Leysen T, et al. Effect of medication reconciliation at hospital admission on medication discrepancies during hospitalization and at discharge for geriatric patients. Ann Pharmacother 2012; 46: 484-94.
7. Hellström LM, Bondesson A, Höglund P, Eriksson T. Errors in medication history at hospital admission: prevalence and predicting factors. BMC Clin Pharmacol 2012; 12: 9.
8. Van Sluisveld N, Zegers M, Natsch S, Wollersheim H. Medication reconciliation at hospital admission and discharge: insufficient knowledge, unclear task reallocation and lack of collaboration as major barriers to medication safety. BMC Health Services Research 2012, 12: 170.
9. G-standaard, Z-index KNMP, ’s-Gravenhage 2011.


beeld: HH
beeld: HH
<b>Download dit artikel (PDF)</b>
geneesmiddelen medicatie onderzoek
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Jan Taco te Gussinklo

    Wetenschapsjournalist / Voormalig Intern, Zwolle

    Met veel belangstelling heb ik uw publicatie gelezen (Medisch Contact,21 februari 2013).

    Een element heb ik gemist?
    Ik heb de tekst tevergeefs doorzocht op begrippen als “therapietrouw” en “compliance of adherence”.

    Als voormalig clinicus weet ik... maar al te goed dat veel spoedopnames rechtstreeks het gevolg zijn van onvoldoende therapietrouw.
    In de beschreven casus zou juist het zeer onlangs bepaalde normale natriumgehalte (138 mmol/l) van deze 71 jarige vrouw (ondermeer bekend met hartfalen!) op onvoldoende compliance kunnen wijzen.
    Bij chronische decompensatie kan gemakkelijk een luchtweginfectie optreden.
    Andere informatie zou moeten uitwijzen (digoxinespiegel? kliniek?) of deze hypothese klopt.
    Dat is overigens vast niet de boodschap die u beoogt met de publicatie van deze casus?

    Echter het onderkennen van onvoldoende compliance kan waarde toevoegen aan uw interventie in het bredere kader van de ‘medicatieverificatie’.

  • J.W. Veldhuijzen

    huisarts, ROERMOND

    Het is een bekend fenomeen dat er wat betreft medicatie veel mis gaat bij transities in zorg. Kijken hoe we dat kunnen verbeteren, is dan ook nuttig. Maar het nut van het controleren van het cholesterol van de patient bij een acute opname, indien gee...n waardes van het laatste half jaar(!) beschikbaar zijn ontgaat mij volledig. Gelukkig is dit de enige waarde waar bij meer dan 2 patienten lab 'ontbreekt' dat de onderzoekers wel nodig vonden. Overigens zijn alle waardes te laag voor zinnige statistische uitspraken.

  • Wim van der Pol

    ziekenhuisapotheker, Delft

    In verband met ketenverantwoordelijkheden, worden steeds meer controles uitgevoerd bij overdracht van patienten in de keten. Een voorbeeld is de medicatie bij opname. Daarbij wordt steeds vaker aangetoond hoe nuttig die controle is. Aan die controle ...of review worden nu ook de labwaarden toegevoegd (op basis van aanpassing in de Geneesmiddelenwet). Ontegenzeggelijk erg nuttig, indien het wordt vergeleken met de situatie waarin die controles niet zouden plaatsvinden. Dit soort studies tonen het belang van medicatieveiligheid aan, een begrip dat aan belangrijkheid wint, maar feitelijk actieloos is. Verhogen van de veiligheid is niemand tegen, maar de praktische uitwerking van deze studies ontbreekt steeds. Zo ook weer in deze studie. Verificatie: wat is dat? Opname medicatiecontrole? Ik kan me voorstellen dat artsen veel praktischer oplossingen kunnen bedenken voor het probleem van vroegtijdig signaleren van medicatie schade en bijwerkingen. Hun systemen zijn toch afdoende ingericht om tijdig labwaarden te laten prikken bij risico-combinaties, bij achteruitgang van de nierfunctie etc.? Het onderzoek en vele andere onderzoeken tonen aan dat er wat dat vroegsignaleren betreft, weer eens stiptheidsactie zou mogen plaatsvinden onder de voorschrijvers. Niet meer en ook niet minder. De controle dient een continuum te zijn en niet afhankelijk van een opname-moment. PS De resultatentabel blinkt niet uit in helderheid. Ook de methodiek is discutabel: een selectie van 50 uit 647 lijkt me zeer mager. Daarmee spoor je niet de ernstige gevallen op.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.