13 juni 2012

Zelfmanagement vaatpatiënten verlaagt risico’s

Online zelfmanagement door patiënten met vasculaire ziekten verlaagt de kans op nieuwe vaatziekten. Dat laat een onderzoeksgroep onder leiding van Frank Visseren (eerste auteur: J. Vernooij) van het UMC Utrecht zien in een studie gepubliceerd in BMJ.

beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

Aan het onderzoek deden 330 vaatpatiënten van gemiddeld 60 jaar mee. De patiënten hadden vaatproblemen in hart, hersenen of benen. Bovendien waren risicofactoren voor het ontstaan van nieuwe vaatproblemen onvoldoende behandeld. Alle patiënten ondergingen routinecontroles bij hun eigen huisarts of in het ziekenhuis. De helft van hen deed daarnaast mee in het online zelf-management-programma.

Via de website hadden de deelnemers inzicht in hun medische gegevens, konden ze e-mailen met een nurse practitioner en kregen ze ondersteuning in zelfmanagement. Ze maten zelf bloeddruk, gewicht, bloedsuiker en cholesterol en gaven dat via de website door aan het ziekenhuis. Een nurse practitioner paste daarop haar leefstijladvies en medicatie aan.

De patiënten die het online zelfmanagementprogramma volgden, deden het iets beter dan de groep die uitsluitend routinecontroles onderging. Zij liepen een 14 procent lager risico op nieuwe vaatziekten, zoals gemeten met behulp van de bekende Framingham risk score. Die overigens, erkennen de onderzoekers, niet ontwikkeld is om het vasculaire risico bij patiënten met een klinisch manifeste vasculaire ziekte te bepalen.

Volgens de onderzoekers is deze internetpoli gemakkelijk en tegen lage kosten te implementeren in de klinische praktijk, en inzetbaar voor verschillende typen patiënten met hoge cardiovasculaire risico’s.

Henk Maassen

BMJ 2012, 344; e3750, doi: 10.1136/bmj.e3750: Internet based vascular risk factor management for patients with clinically manifest vascular disease: randomised controlled trial

Lees ook:

Online gepubliceerd op: 13 juni 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuws | Nieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd