Zuwe Hofpoort geeft topman twee ton mee

Het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden betaalt vertrekkend bestuursvoorzitter Peter van den Elzen een ontslagpremie van ruim twee ton. Dat valt op te maken uit het gisteren verschenen jaarverslag van het streekziekenhuis.

Van den Elzen was voorheen directeur van de Agrotechnology & Food Sciences Group van de Universiteit van Wageningen. In januari 2010 werd hij bestuursvoorzitter van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. Afgelopen februari maakte de instelling zijn vertrek bekend. Hij zou een verschil van inzicht hebben met de raad van toezicht, die onder leiding staat van consultant Johan Rozendaal. Van den Elzen bleef tot juni om ‘een aantal werkzaamheden af te ronden.’ Uit de jaarrekening van het ziekenhuis blijkt nu dat Van den Elzen een afkoopsom van 207.143 euro krijgt.

Over de aard van het meningsverschil tussen Van der Elzen en de toezichthouders heeft het ziekenhuis eerder niets bekendgemaakt. Mogelijk speelde daarbij een discussie over de begroting een rol. Uit het verslag blijkt namelijk dat de raad van toezicht de begroting voor 2012 niet heeft goedgekeurd. ‘Voor 2012 is een begroting ingediend van 1,5 miljoen euro positief. De raad van toezicht (…) wil een resultaat van minimaal 2 miljoen euro bereiken.’

De onderhandelingen met de zorgverzekeraars over het productieniveau van het ziekenhuis kwamen traag op gang en lopen ‘zeer moeizaam’, aldus het jaarverslag. Dat wordt toegeschreven aan ‘de forse groei van het aantal patiënten de afgelopen jaren en de wens van verzekeraars om ten opzichte van het jaar 2011 te krimpen.’

De raad van toezicht zal de begroting voor 2012 opnieuw bespreken als de moeizame onderhandelingen met de verzekeraars zijn afgerond, aldus het verslag. Bij het ziekenhuis werken 127 medisch specialisten. In 2011 boekte het een winst van ruim 2 miljoen euro op een omzet van 83 miljoen euro.

Mathijs Smit


Lees ook:

Online gepubliceerd op: 13 juni 2012

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (5)

"Met het voorstel van de zwarte en openbare lijst ben ik het van harte eens maar volgens mij is medisch contact daar ook al hard mee bezig als ik alle berichten van de afgelopen tijd zo lees.
Wel zou ik wel eens van een van de betrokken bestuurders zelf willen horen hoe zij nu aankijken tegen al die kritiek vanuit de samenleving. Maar ik vermoed eerlijk gezegd dat zij elk verzoek voor een intervieuw afwijzen. "

A. van Strien-van Merkestein, specialist ouderengeneeskunde, ZOETERMEER - 13-06-2012 21:38

"Zou er van uit de overheid geen verbod moeten komen op gouden handdrukken in de zorg?"

kaatje, co, - 13-06-2012 15:56

"Zou er van uit de overheid geen verbod moeten komen op gouden handdrukken in de zorg?"

kaatje, co, - 13-06-2012 15:56

"Misschien een "naming and shaming" zwarte en openbare lijst van uitgekeerde vertrekbonussen c.q. oprotpremies c.q. zwijggeld? Het lijkt wel onkruid: niet uit te roeien. De hoogte van het eigen risico lijkt zich vrij evenredig te ontwikkelen als de hoogte van deze "bestuurdersafscheidsbeloningen". Hoe lang wordt dit nog gepikt???"

C.J. Dekker, huisarts, URK - 13-06-2012 13:58

"En hoppa, voort draait de Caroussel van de Parasieten der Gouden Handdrukken. Waar zal deze zich weer gaan melden?"

Bart Bruijn, Huisarts, Streefkerk - 13-06-2012 10:15Laatste nieuws | Achter het nieuws | Nieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd