1 mei 2012

Huisarts verliest zaak declaratiebedrijf LDD

Huisarts Ton Dapper uit het Utrechtse Tienhoven heeft zijn rechtszaak tegen de curator van het failliete LHV Declaratie Direct (LDD) verloren. Dat bevestigt Dapper tegenover Medisch Contact. De huisarts claimde 75.000 euro uit de failliete boedel.

Beeld: Thinkstock Beeld: Thinkstock

Dapper was een van de 1600 huisartsen die vooruitlopend op de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 hun declaraties aan zorgverzekeraars uitbesteedden aan LDD. Als gevolg van hoge investeringen, lage inkomsten en een administratieve chaos ging het declaratiebedrijf in de herfst van 2009 gierend failliet. Sindsdien is de curator bezig de financiële kluwen rond LDD te ontwarren.

Dapper zegt nog circa 75.000 euro van LDD tegoed hebben. ‘Uit onderzoek met onze accountant bleek dat dit het gat is tussen het bedrag aan ingediende declaraties en het geld dat daadwerkelijk op onze bankrekening is binnengekomen.’ De curator erkende de vordering niet, en stelde zelfs dat de Utrechtse huisarts ruim 3000 euro te veel had ontvangen. Dapper stapte hierop naar de rechter.

De Utrechtse rechtbank erkent dat er door de administratieve janboel van LDD geen helderheid is over tegoeden en schulden. ‘Zekerheid dat de cijfers kloppen, is er niet. Integendeel, de cijfers kloppen zeker niet’, aldus het vonnis. Omdat de curator echter ‘uitgebreid en minutieus’ onderzoek deed volgens een methode die volgens de rechter in principe correct is, wees de rechtbank de vordering van de huisarts van de hand.

‘Absoluut een grote tegenvaller’, aldus Dapper. Als apotheekhoudende huisartsenpraktijk zegt hij dubbel hard te zijn getroffen. ‘Dat uitgevoerde consulten niet worden vergoed, is al heel vervelend. Maar daarnaast hebben wij medicijnen ingekocht, die nu als gevolg van dit drama dus niet worden vergoed. Daardoor zijn wij ook hard geld kwijtgeraakt. Dat is ook de reden dat wij naar de rechter zijn gestapt.’

Volgens Dapper kon zijn praktijk de financiële klap alleen overleven door in te teren op persoonlijke financiële reserves. ‘Voor ons als kleine praktijk betekent dit een enorme aderlating. Dit gaat van het spaargeld af, en daar werk je niet voor.’ De huisarts overweegt nog in hoger beroep te gaan. ‘Dat is onder meer afhankelijk van de toekomstige uitspraken in enkele vergelijkbare zaken die de curator de komende tijd voert.’

Mathijs Smit

Bekijk de uitspraakLees ook:

Online gepubliceerd op: 1 mei 2012

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"Het verschil tussen wat mijn praktijk nog te vorderen heeft op de LDD en wat zij op mij vorderen omspant een bedrag van ruim 35.000 euro, ook mijn accountant berekende dat ik nog geld tegoed heb van de LDD. Voorschotten aan ZV heb ik terugbetaald in 2006 en 2007. Het 3e kwartaal liep ik voor de helft mis evenals de declaraties van augustus. En wat nog openstond.
Een debacle. En treurig dat dit huisartsen treft."

G.B. Groen, huisarts, RODEN - 02-05-2012 20:27Laatste nieuws | Achter het nieuws | Nieuwsbrief | Actuele dossiers

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd