IGZ vindt oordeel ombudsman te algemeen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is het niet eens met het beeld dat de nationale ombudsman schetst over het toezicht op de geestelijke gezondheidszorg. De ombudsman kan niet op basis van vijf klachten concluderen dat de inspectie niet naar de burger luistert, stelde de IGZ.

Ombudsman Alex Brenninkmeijer vindt dat het toezicht van de inspectie tekortschiet. De IGZ moet vaker onaangekondigd op bezoek gaan bij zorginstellingen, als er klachten zijn. Ook concludeert hij dat de IGZ na een inspectiebezoek geen wederhoor pleegt bij de burger die een klacht heeft ingediend. Bovendien zijn de inspecties in de gevallen die hij onderzocht, niet goed toegespitst op de meldingen die de IGZ binnenkreeg.

De IGZ erkent dat in de door de nationale ombudsman onderzochte zaken niet altijd even zorgvuldig en voortvarend is gehandeld. Maar de inspectie benadrukt dat er de laatste tijd - dus nadat het merendeel van de vijf zaken speelde - veel is verbeterd. Zo is er duidelijk beleid over welke meldingen zij onderzoekt en gaat de IGZ ook vaker onaangekondigd bij instellingen langs.

ANP

Lees ook:
Online gepubliceerd op: 3 december 2009

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

«« Meer nieuws

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd