Inhalatie is beter tegen astma

Inhalatiecorticosteroïden (beclometason, budesonide, fluticason) zijn effectiever bij de behandeling van milde astma dan de betrekkelijk nieuwe zogeheten leukotrieënreceptorantagonisten die oraal worden toegediend. Dat is de belangrijkste conclusie van een review van de Canadese arts Francine M. Ducharme, die vorige week werd gepubliceerd in BMJ.

Ducharme analyseerde de uitkomsten van dertien trials waarin beide middelen met elkaar werden vergeleken. Ze vond dat volwassenen die werden behandeld met de leukotrieënreceptorantagonisten 60 procent meer kans liepen op een verergering van de symptomen, terwijl degenen die inhalatiecorticosteroïden in lage doses namen ‘s nachts minder vaak wakker werden en ook overdag minder last hadden van astmatische symptomen.

Aangenomen wordt dat cysteïnylleukotrieën (cysLT’s) een rol spelen in de pathogenese van astma, zowel bij de bronchoconstrictie als bij de pro-inflammatoire verschijnselen. De leukotrieënreceptorantagonisten of ook wel cysteïnylleukotrieënantagonisten (cysLTA’s), zoals montelukast en zafirlukast, zouden de werking van de cysLT’s remmen. Het idee is dat deze middelen de benauwdheidsverschijnselen bij mild tot ernstig persisterende astma en bij inspanningsgeïnduceerde astma verminderen. Niet duidelijk is echter of de leukotrieënantagonisten alleen bronchusverwijdend of ook ontstekingsremmend werken.

In ieder geval wordt tot dusver aangenomen dat ze de behandeling met inhalatiecorticosteroïden niet kunnen vervangen, maar dat een combinatie van beide medicijnen wel een verbetering van het effect van de astmabehandeling kan geven. Voor cysLTA’s is bij de standaardbehandeling van astma daarom nog geen plaats. Dat wordt bevestigd door de studie van Ducharme, die overigens vorig jaar ook al een systematische review publiceerde (BMJ 2002: 324: 1545-52) die betrekkelijk negatief uitviel voor de nieuwe middelen. << HM


Medisein:


Online gepubliceerd op: 27 maart 2003

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

«« Meer nieuws

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd